ANKARA: TURSKO-IRANSKI RAZGOVORI O BILATERALI I IRAKUANKARA, 6. travnja (Hina) - Šefovi diplomacija Turske i Irana, Abdullah Gul i Kamal Kharrazi, razgovarali su u nedjelju u Ankari o bilateralnim i regionalnim pitanjima, naročito u svjetlu napada koalicijskih snaga, predvođenih Amerikancima, na Irak.L

Zajednička je ocjena da bi se novi zaljevski rat trebao što prije okončati kako bi se izbjegle nove nepotrebne ljudske žrtve.

Gul je izrekao oštre osude na način režima iračkog predsjednika Sadama Huseina. Optužio ga je za despotizam i nepotrebni, ničim opravdani osmogodišnji rat s Iranom, koji je odnio oko milijun ljudskih života te okupaciju susjednog Kuvajta.

Turski ministar je iznio procjenu da će budući Irak, nakon pada Sadamova režima, postati demokratska i prosperitetna zemlja koja više neće izazivati sukobe na svojim granicama. Gul drži da će u upravi te zemlje zajednički sudjelovati sve glavne etničke skupine - Arapi, Kurdi i Turkmeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski šef diplomacije Kharrazi nije također izrazio žaljenje zbog vrlo skorog silaska sa političke pozornice iračkog diktatora. Upozorio je, međutim, da bi zadržavanje stranih trupa u Iraku moglo izazvati ozbiljne posljedice po mir i sigurnost u regiji, pa i znatno šire.

Turski ministar Gul sutra putuje u Siriju na poziv svog tamošnjeg kolege Farouqa al-Share. To konzultiranje u trokutu Ankara- Teheran-Damask izaziva ozbiljna podozrenja SAD. Tvrdi se da je administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha već tajnim diplomatskim kanalima upozorila na štetne posljedice trojnog regionalnog približavanja.

Bojazni Washingtona su tim veće jer je američki veleposlanik u Ankari Robert Pearson prije nekoliko dana dao do znanja da bi američke postrojbe u poratnom Iraku mogle ostati najmanje 25 godina. Riječ je, navodno, o 75.000 američkih vojnika. On je kasnije opovrgnuo takvu izjavu koju je dao jednom ovdašnjem ministru.

(Hina) sk br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara