Anketa agencije bliske HDZ-u: SDP osvaja 64 mandata, HDZ 54, a Škoro 14

Anketa agencije bliske HDZ-u: SDP osvaja 64 mandata, HDZ 54, a Škoro 14
Foto: 2X1 komunikacije

AGENCIJA 2X1 komunikacije, inače bliska HDZ-u, objavila je rezultate svog istraživanja CroElecto o tome kako bi glasali ispitanici po izbornim jedinicama u Hrvatskoj.

Napomenimo, riječ je o agenciji čiji je vodeći čovjek Robert Bosak bio vrlo blizak Tomislavu Karamarku, odnosno desnom krilu HDZ-a.

Istraživanje je provedeno od 2. do 14. svibnja na uzorku 200 ispitanika po izbornoj jedinici, a rezultati su izraženi po mandatima.

SDP bi s partnerima u I. izbornoj jedinici dobio osam mandata, HDZ pet, a lista Miroslava Škore jedan mandat, prenosi Nacional.

U drugoj izbornoj jedinici svibanj bi HDZ-u i SDP-u donio po šest mandata, dok bi liste Miroslava Škore te Milana Bandića dobile po jedan mandat. 

U trećoj izbornoj jedinici trijumfirao bi SDP s čak devet mandata, HDZ bi dobio četiri, a na jedan bi mogao računati Matija Posavec sa svojom listom. U četvrtoj izbornoj jedinici SDP bi dobio šest mandata, HDZ pet, a lista Miroslava Škore tri. Tri mandata Škoro bi dobio i u petoj izbornoj, SDP pet, a HDZ šest. U šestoj i sedmoj podjela mandata izgledala bi jednako: SDP-u sedam, HDZ-u šest te Škori jedan. Osma izborna jedinica IDS-u bi, kao i HDZ-u, donijela tri zastupnika, SDP-u sedam i Mostu jedan. 

U devetoj izbornoj jedinici sedam bi mandata dobio HDZ, četiri SDP, dva Miroslav Škoro i jedan Most. Naposljetku, u desetoj jedinici Most bi dobio još jedan mandat, Škoro dva, SDP pet i HDZ šest.

SDP-u 64 mandata, HDZ-u 54, Škori 14

Ukupno gledajući deset izbornih jedinica, odnosno 140 zastupnika koji se biraju u njima, SDP bi bio relativni pobjednik sa 64 mandata. HDZ bi dobio 54 mandata, Škoro 14, IDS i Most po 3 te Bandić i Posavec po 1 mandat.

Ispitanike se molilo i da imenuju koga smatraju najpozitivnijim, a koga najnegativnijim političarom u Hrvatskoj.

Andrej Plenković predvodi popis najnegativnijih s 20,05%, slijede Zoran Milanović s 18,45% te Davor Božinović s 4,55%.

Zorana Milanovića najpozitivnijim smatra 12,60% ispitanika, a slijede ga Andrej Plenković (11,45%), Miroslav Škoro (8,85%), Vili Beroš (8,45%), Davor Bernardić (7,25%).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara