Anketa: Amerikanci podržavaju prosvjede i ne odobravaju Trumpove prijetnje

Anketa: Amerikanci podržavaju prosvjede i ne odobravaju Trumpove prijetnje
Foto: EPA

VEĆINA Amerikanaca podržava prosvjede diljem zemlje zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda i ne odobrava reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na nemire, pokazuju danas rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos.

Prema anketi provedenoj ovog tjedna, 64 posto odraslih Amerikanaca "naklonjeno je prosvjednicima", a 27 posto ih ne podržava.

Tjedan dana prosvjeda

Prosvjedi traju već tjedan dana, a izbili su zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda kojemu je bijeli policajac Derek Chauvin pritiskao koljenom vrat gotovo devet minuta sve dok Floyd nije izdahnuo.

Većina, više od 55 posto Amerikanaca ne odobrava odgovor američkog predsjednika na prosvjede, uključujući njih 40 posto koji to snažno ne odobravaju.

Biden vodi ispred Trumpa

Odvojena anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da prednost Joea Bidena nad Donaldom Trumpom iznosi 10 postotnih bodova, najviše otkad je Biden početkom travnja izabran za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima.

Republikanski predsjednik zaprijetio je raspoređivanjem američke vojske kako bi ugušio prosvjede, a Biden ga je optužio da je "pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova".

Na izborima 3. studenog 47 posto birača planira glasati za Bidena, u usporedbi s 37 posto koji favoriziraju Trumpa.

Amerikanci su podijeljeni oko djelovanja policije. Prema anketi njih 43 posto vjeruje da policija obavlja dobar posao, a 47 posto njih s time se ne slaže.

Anketom je obuhvaćeno 1004 Amerikanaca, a njihovi odgovori prikupljeni su online. Mjera preciznosti iznosi plus/minus četiri postotna boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara