Anketa: HDZ-ovci bi radije birali Milanovića nego Brunu Esih

Anketa: HDZ-ovci bi radije birali Milanovića nego Brunu Esih
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SINOĆ je objavljeno istraživanje CRO Demoskop koje je za RTL provela agencija Promocija plus o preferencijama kandidata za predsjedničke izbore.

Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 2. do 7. siječnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Ono je pokazalo da najbolje stoji Kolinda Grabar Kitarović.

>> Da su danas izbori, Kolinda bi se borila s Milanovićem. Jako mu raste podrška

No, pokazalo je i još jednu zanimljivost. A to je da bi više HDZ-ovaca, ako je vjerovati anketi, zaokružilo Zorana Milanovića nego Brunu Esih. Podsjetimo, u posljednje se vrijeme i Milanović i Esih spominju kao mogući kandidati. Milanović bi bio kandidat ljevice koja je u rasulu. Bruna Esih spominje se kao mogući kandidat desnice, a posebno posljednjih tjedana nakon što je ostavkom Mater Radeljića došlo do potpunog sloma odnosa između Kolinde i ekstremne desnice koja je do nedavno bespogovorno podržavala.

Bruna Esih, kako kaže anketa, ima četiri posto. Usporedbe radi, Kolinda Grabar Kitarović je na 38 posto, a Zoran Milanović na 17,6.

Grabar-Kitarović bi, kaže ovo istraživanje, zaokružilo 82 posto birača HDZ-a, a HDZ-ovci koji bi ipak odabrali Esih (1,8%) na razini su statističke pogreške. Na istoj razini, ali potpuno nevjerojatno, čak je više HDZ-ovaca koji bi odabrali Milanovića (2,9%).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara