ANKETA: TRI ČETVRTINE GRAĐANA RH POZITIVNO O EU, ZA PRIKLJUČENJE 72,4 POSTO

Tri četvrtine hrvatskih građana ima pozitivno mišljenje o Europskoj uniji (EU), a 72,4 posto glasalo bi za pristup Hrvatske L

EU, prema istraživanju provedenom u prosincu čiji su rezultati u srijedu u Zagrebu predstavljeni na konferenciji za novinare u Ministarstvu europskih integracija.

Pozitivno mišljenje o EU ima 75,5 posto građana, pokazao je osmi val ispitivanja koja se o toj temi provode u RH od srpnja 2000.

Na pitanje bi li na referendumu glasali 'za' priključenje EU, potvrdno je odgovorilo 72,4 posto građana anketiranih od 4. do 19. prosinca, rekla je novinarima Vlatka Kroflin Fišer iz Centra za istraživanja tržišta Gfk, koji svakih šest mjesci provodi takvu anketu.

Protiv priključenja EU izjasnilo se 20,3 posto građana. Za usporedbu, protivljenje članstvu Hrvatske u EU i NATO iznosilo je sedam posto u anketi provedenoj u lipnju.

Uspoređujući prosinačke rezultate s prethodnima, "razvidno je da razina potpore EU lagano otpada", upozorila je u uvodnoj riječi ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović. "Riječ je o jednoj normalnoj pojavi", kazala je ministrica i napomenula da su se takvi rezultati očitovali i u drugim državama koje su pristupile ili koje ove godine pristupaju EU.

Usporedivši rezultate anketa koje su o istome pitanju proveli neki drugi mediji, ministrica je rekla da su rezultati Gfk-a "prilično vjerodostojni", jer je bio ispitan reprezentativni uzorak (dob, spol, regionalna zastupljenost i sl.) od 1000 građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vjerojatno je riječ i o dnevnopolitičkom trenutku koji utječe na mišljenje ljudi", protumačila je ministrica pad popularnosti EU, koji proizlazi iz anketa drugih medija u Hrvatskoj.

Kad se radi o procjenama učinaka mogućeg pristupa Uniji, 85,9 ispitanika suglasilo se da bi članstvo u EU donijelo zajedničko tržište i otvorene granice, a 90,1 posto ispitanih drži važnim znati kako bi učlanjenje utjecalo na gospodarstvo zemlje.

Da bi pristup Hrvatske EU donio gubitak samostalnosti ocijenilo je 56,9 posto ispitanih. Dvije trećine ispitanika drži da bi članstvo donijelo veću konkurenciju u gospodarstvu.

U dijelu pitanja koliko su upoznati s Europskom unijom, 42 posto anketiranih ocijenilo je da su njihova saznanja dostatna. Gfk je u predstavljanju istaknuo da 96,3 posto anketiranih crpe informacije o zbivanjima u zemlji iz televizijskih programa.

Ispitivanje u pojedinim regijama pokazuje da je potpora EU najviša u Slavonji (84,2 posto), a u Zagrebu iznosi 69,7 posto. Gfk i MEI su istaknuli da su posvuda pristupu Uniji skloniji građani s prosječnim i višim prihodima, s većim stupnjem obrazovanja te srednje i mlađe dobi.

Iako su anketirani bili upitani i za mišljenje o članstvu u NATO-u, rezultate te ankete predstavit će ministarstvo vanjskih poslova, napomenula je ministrica Grabar-Kitarović.

(Hina) rt dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara