Anketa: Zbog dva velika skandala pada podrška poljskoj vladajućoj stranci

Anketa: Zbog dva velika skandala pada podrška poljskoj vladajućoj stranci
Foto: Epa

VLADAJUĆA poljska stranka Pravo i pravda (PiS), pogođena dvama velikim skandalima, izgubila je pet postotnih bodova podrške birača u danas objavljenim anketama, uoči izbora koji se održavaju u listopadu.

To je prvi put da se značajno smanjila razlika između PiS-a i prodemokratske oporbe uoči izbora na kojima će duboko podijeljena nacija izabrati članove gornjeg i donjeg doma parlamenta.

Zamjenik ministra pravosuđa diskreditirao suce

Anketa je provedena nakon što je zamjenik ministra pravosuđa ovoga tjedna podnio ostavku pošto je otkriveno da je pokušao diskreditirati suce koji se protive vladinoj reformi pravosuđa tako što je medijima dojavljivao pikanterije iz njihova privatnog života.

Prije njega ostavku je dao PiS-ov predsjednik parlamenta jer je vladin zrakoplov koristio u privatne svrhe.

Građanska platforma (PO) dobiva 30 posto glasova

Prema anketi agencije Kantar od 22. kolovoza, PiS podržava 39 posto birača, u odnosu na 44 posto 13. kolovoza.

Glavni suparnik PiS-a, centristička Građanska platforma (PO) dobiva 30 posto, tri postotna boda više nego sredinom kolovoza, a lijeva koalicija Ljevica ostala je na 11 posto podrške.

Koaliciju seljačke stranke PSL i protusistemskog Kukiza 15 podržava šest posto birača, dva postotna boda više u odnosu na raniju anketu, a jedan postotan bod porasla je i krajnje desna Konfederacija koja ima šest posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara