Annan: Nova prigoda u gruzijsko-abhazijskom mirovnom procesu

NOVI prijedlozi i bilaterlani sporazumi unijeli su svježi poticaj u gruzijskoabhazijski mirovni proces unatoč nedostatku napretka u rješavanju središnjeg problema statusa Abhazije u oviru Gruzije, rekao je u srijedu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Misija UN-a nastoji potaknuti pregovore između Gruzije i Abhazije za rješenje faktičkog odcjepljenja Abhazije od Gruzije i za to je ponudila načela raspodjele nadležnosti između Tbilisija i Suhumija.

Po prvi put za posljednje četiri godine abhazijske de facto vlasti primile su u Suhumiju veleposlanike Skupine prijatelja, rekao je Annan u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u Abhaziji od siječnja.

Skupina, koju čine Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i Sjedinjene Države, prenijela je preporuke s neformalnog zasjedanja u veljači u Ženevi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Abhazijska strana nastavlja odbijati razgovore o pitanjima statusa i odbacuje dokument o nadležnostima kao temelj za stvarne razgovore, pošto je, prema njezinom mišljenju, status Abhazije odavno određen", kaže Annan u izvješću.

Gruzijska strana, nasuprot tome, kaže Annan, zazuzela je oprezno pozitivno stajalište prema prijedlozima i izrazila spremnost da radi na njihovoj provedbi.

"Želio bih podsjetiti strane, posebice abhazijsku, da pitanje statusa ulazi u sve aspekte konačnog mirovnog dogovora. Bez njegovog zadovoljavajućeg rješenja održivi sporazum se neće moći postići", rekao je Annan.

Izvješće također napominje da je u proteklom razdoblju zapažena pojačana bilateralna aktivnost između Rusije i Gruzije, koja bi mogla omogućiti napredak u povratku izbjeglica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara