ANNAN OSUDIO NAPADE NA IZRAELCE, POTVRĐUJE MIROVNI PLAN

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan osudio je napade palestinskih militanata na Izraelce tijekom vikenda i pozvao Palestince i Izraelce da ne dozvole da nasilje ugrozi mirovni proces na Bliskom istoku.

"Takvo nasilje posebice dolazi u nevrijeme nakon summita u Aqabi, gdje su strane izrazile predanost provedbi mirovnog plana četvorke", stoji u priopćenju Annanovog glasnogovornika.

Nedavno predstavljeni mirovni plan četvorke, SAD-a, EU-a,UN-a i Rusije, predviđa u nizu paralelnih koraka Izraela i Palestinaca uspostavu Palestinske države do 2005. koja bi u miru i sigurnosti postojala pokraj Izraela.

Tri glavne palestinske militantne skupine izvele su u nedjelju zajednički napad na postaju izraelske vojske u Erezu, ubivši četiri izraelska vojnika i pokazavši jasno protivljenje mirovnom planu. Peti izraelski vojnik ubijen je u drugom napadu u nedjelju u gradu Hebronu na Zapadnoj Obali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjeljni napadi obnovili su nasilje na Bliskom istoku samo četiri dana nakon što su se u jordanskoj Aqabi susreli palestinski premijer Mahmoud Abbas, izraelski premijer Ariel Sharon i američki predsjednik George W. Bush kako bi izrazili predanost provedbi mirovnog plana.

"Glavni tajnik poziva strane da ne dopuste nasilju, čiji je cilj očigledno da poremeti mirovni proces, da se nametne", kaže priopćenje Annanovog glasnogovornika. "On odaje priznanje dvojici premijera za njihove nedavne izraze odlučnosti da ostanu na kursu. Glavni tajnik vjeruje da mirovni plan uspostavlja najbolji put postizanja pravednog, trajnog i cjelovitog mira koji će osigurati sigurnost naroda na Bliskom istoku".

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara