ANNAN POZIVA BOGATE ZEMLJE U POMOĆ AFRICI PROTIV GLADI I AIDS-A

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u srijedu najbogatije zemlje svijeta da pomognu borbu protiv gladi u Africi i razornih posljedica koje epidemija AIDSa ima na proizvodnju hrane na tom kontinentnu..

´Ne možemo pronaći održiva rješenja za osiguravanje hrane ukoliko se istodobno ne suočimo s izazovima koje predstavlju AIDS i upravljanje´, rekao je Annan govoreći na sastanku kontaktne skupine G-8 najrazvijenijih industrijskih zemalja u stožeru UN-a u New Yorku posvećenom osiguranju hrane u Africi.

´Razorne posljedice AIDS-a na proizvodnju hrane su sasvim očite, sa sedam milijuna afričkih seljaka koji su već umrli. Stope infekcije rastu među afričkim ženama koje čine 80 posto afričkih malih poljoprivrednika, i koje tradicionalno osiguravaju vitalne vještine nužne u doba prehrambenih kriza´, rekao je Annan.

Najnoviji podaci pokazuju da 58 posto inficiranih Afrikanaca čine žene.

Annan je naglasio potrebu da se prekine ´alarmantno opadanje´ službene pomoći afričkoj poljoprivredi koje je s 4 milijarde dolara u prošlom desetljeću palo na 2,6 milijardi.

´Vi, najbogatije vlade svijeta ste među onima koje mogu osigurati ove resurse´, rekao je on.

G-8 čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Annan je ocrtao akcijski program koji uključuje cjelovit pristup borbi protiv AIDS-a, obrazovanje za sve, uključujući 40 milijuna afričke djece koji sada ne pohađaju školu, pomoć malim poljoprivrednicima, jačanje poljoprivrednih istraživanja i ukidanje poljoprivrednih poticaja u bogatim zemljama.

´Afrika se danas suočava s trostrukim smrtonosnim teretom, neizvjesnošću u osiguravanju hrane, HIV/AIDS-om i slabim mogućnostima za upravljanje i osiguravanje usluga. To sve povrh brojnih sukoba koji pogađaju velike dijelove kontinenta´, rekao je Annan.

´Borba protiv toga zahtijeva novi, integrirani odgovor afričkih vlada i međunarodne zajednice. Ona zahtijeva prijelaz sa kratkoročnih pristupa na ponovnu procjenu naše strategije razvitka, ili poduzimanje dugoročnih mjera čak i kod kratkoročnih izvanrednih situacija´, kazao je glavni tajnik UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara