Annan preporučio prestanak misije un između Iraka i Kuvajta

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan preporučio je u utorak Vijeću sigurnosti da se početkom listopada ukine mirovna operacija UNa koja je skoro 12 godina nadzirala razvojačenu zonu između Iraka i Kuvajta.

Od travnja 1991. do sredine ožujka 2003. Iračko-kuvajtska promatračka misija (UNIKOM) je sprječavala sukobe duž granice.

Annan je obrazložio prijedlog novim okolnostima na terenu, gdje više ne postoje neprijateljstva, i rezolucijom 1483 od prošloga mjeseca, koja priznaje vlast Sjedinjenih Država i koalicije u Iraku kao privremene uprave.

UN je povukao veći dio UNIKOM-a uoči početka napada SAD-a na Irak u ožujku, a zadržao je mali logistički stožer od 154 čovjeka u gradu Kuvajtu.

Glavni tajnik je napomenuo kako je Kuvajt zatražio zadržavanje UNIKOM-a dok stanje ne postane jasnije i obnovi se sigurnost u regiji.

Annan je također izvijestio da je veći dio UNIKOM-ove imovine i zgrada na iračkoj strani demilitarizirane zone potpuno uništen ili pokraden tijekom ili odmah nakon sukoba i da je stožer misije u Um Qasru uglavnom opljačkan prije ili tijekom neprijateljstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara