Annanova poruka povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Annanova poruka povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a
ŽENE čine polovicu ljudi u svijetu koji žive s HIV-om i najhrabriji su borci protiv epidemije, te im zato u tome treba pružiti svu potporu, poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji je ove godine posvećen ženama.

"Žene su naši najhrabriji i najkreativniji prvaci u borbi protiv HIV/AIDS-a", stoji u poruci glavnoga tajnika UN-a dostavljenoj Hini putem zagrebačkog ureda UNDP-a. UN je ovogodišnji 1. prosinca, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, odlučio posvetiti ženama uz slogan "Hoćete li nas konačno početi slušati".

Upravo su glasovi žena najglasniji u borbi protiv epidemije. To su zagovornice i aktivistice koje djeluju nesebično i govore javno, često izložene riziku predrasuda, zlostavljanja i nasilja kako bi poboljšale živote drugih, poručio je Annan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrabrost koju pokazuju žene u ovoj borbi ravna je jedino šteti koju trpe zbog bolesti", kazao je.

Žene već nose glavni teret siromaštva, žrtve su diskriminacije od radnog mjesta do zakona koji upravljaju vlasništvom nad zemljom i naslijeđem, a AIDS ih dovodi u još rizičniji položaj, jer trpe zlostavljanje, nasilje, pomanjkanje informacija.

"Davanje većih ovlasti ženama u ovoj borbi mora biti naša strategija za budućnost. Upravo se među ženama moraju pronaći pravi junaci u toj bitki. Naša je zadaća dati im nadu", istaknuo je Annan.

A nadu im treba dati kroz pozitivnu promjenu koja će biti "moguća isključivo edukacijom djevojaka, zakonodavnim i društvenim reformama te kroz veću osviještenost i odgovornost među muškarcima", poručio je Annan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara