Antifašisti OBILJEŽILI GODIŠNJICU PRVOG OSLOBOĐENJA SPLITA

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Splita obilježila je danas svečanom sjednicom u hotelu Marjan 60. obljetnicu prvog oslobođenja Splita, odnosno odlaska talijanskog okupatora.

Predsjednik Udruge Ante Adorić podsjetio je na razdoblje od 9. do 27. rujna 1943. kada je Split nakon kapitulacije Italije i prije dolaska njemačkih okupatorskih snaga bio slobodan grad. U gradu je došlo do pravog narodnog ustanka i dogodila se jedinstvena pojava u Drugom svjetskom ratu da se tako veliki grad, izrazito strateški važan za okupatore, sam oslobodi i organizira obranu bez nazočnosti jačih partizanskih snaga.

Datum 16. rujna izabran je za obilježavanje obljetnice jer je toga dana talijanska vlast službeno potpisivanjem sporazuma garnizon u Splitu predala partizanskim vlastima, kazao je član predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Milivoj Lalin, ali i zato jer je toga dana prvi put u Splitu tiskana Slobodna Dalmacija, a održan je i prvi javni zbor građana u organizaciji Narodnooslobodilačkog odbora grada Splita na kojemu je, kako je rekao, cijeli Split dao potporu partizanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tom je vremenu kratkotrajne slobode, naglasio je, organizirana i otprema golemih količina vojnog materijala za potrebe partizanskih postrojba kojima se priključilo još oko 7 tisuća novih boraca iz Splita.

Izaslanstvo Udruge sutra će u povodu 60. obljetnice prvog oslobođenja Splita položiti i vijence na spomen-groblje - kosturnicu na gradskom groblju Lovrincu. Dana 12. rujna vijenac je položen i ispred spomenika kod zgrade Splitsko-dalmatinske županije u spomen na zatvarane, mučene i strijeljane rodoljube u toj zgradi koja je tada bila policijski zatvor, a koja je, kao simbol brutalnosti okupatora, 12. rujna 1943. bila zapaljena.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara