Anti-ratni prosvjednici u New Yorku pružali pasivni otpor policiji

NEKOLIKO stotina proturatnih prosvjednika okupilo se u četvrtak u newyorškoj Petoj aveniji i nakratko zaustavilo promet nakon što su legli nasred raskrižja s 49. ulicom kako bi prosvjedovali protiv napada na Irak pod američkim vodstvom, javio je Reuters.

U središtu Manhattana, nedaleko od Rockefellerovog centra, okupilo se između 300 i 400 ljudi, među kojima su mnogi imali proturatne transparente i uzvikivali "Nema rata, nema nafte, nama profita", a policija je priopćila da je uhitila najmanje 60 osoba.

"Ne možemo prihvatiti da budemo puki promatrači dok naša vlada provodi pokolj tisuća iračkih civila", stoji u priopćenju organizatora prosvjeda, skupina Ujedinjeni za mir i pravdu i Koalicije M27.

Prosvjedi se održavaju i u drugim dijelovima svijeta. Najbrojniji su bili u Jemenu gdje su deseci tisuća prosvjednika u glavnom gradu Sanai izražavali snažno protivljenje ratu u Iraku, istodobno iskazujući potporu iračkoj borbi protiv američko-britanske koalicije. Osim prigodnog paljenja američke i izraelske zastave, okupljenima su se obratili dužnosnici vladajuće Općenarodne kongresne stranke, ali i glavne oporbene Jemenske kongregacije za Reformu.

Na stadionu Zagazig na sjeveru Egipta na poziv mjesnih vlasti okupilo se više od 10 tisuća osoba, koje su u prosvjedima uputile brojne neprijateljske poruke SAD i Velikoj Britaniji.

Palestinci su prosvjedovali također u tisućama, a najbrojnije u gradovima Tubasu i Tulkaremu na Zapadnoj obali, gdje je solidarnosu s Irakom isdkazalo gotovo pet tisuća ljudi. Također se prosvjedovalo u Ramallahu, Hebronu i Gazi.

U dvjema francuskim srednjim školama u četvrtak su se protuamerički prosvjedi pretvorili u nasilje, priopćila je policija u gradovima Strasbourgu i Vitrollesu.

U Strasbourgu su prosvjednici kamenjem gađali policiju, koja je za razbijanje skupine od oko 500 okupljenih učenika i studenata koristila suzavac. U sličnom sukobu prosvjednika i policije u južnom gradu Vitrollesu ozlijeđena su dva policajca, a četiri osobe su uhićene.

Policija u glavnom gradu Čilea, Santiagu, priopćila je da je u blizini tamošnje podružnice američke BankBoston banke u srijedu nakon završetka radnog vremena odjeknula manja eksplozija, što se tumači prosvjedom protiv rata.

Na mjestu eksplozije, u kojoj nije bilo ozlijeđenih, policija je pronašla letak na kojem je pisalo "Smrt imperiji", što je protumačila kao aluziju na Sjedinjene Države.

S druge strane, u četvrtak je pred zgradom američkog veleposlanstva u Moskvi prosvjedovalo dvadesetak osoba koje su, suprotno mišljenju goleme većine građana Rusije, izražavale potporu vojnoj akciji u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara