ANTISEMITIZAM - PRIJETNJA DEMOKRACIJI U FRANCUSKOJ

Novi val antisemitizma u Francuskoj predstavlja "radikalnu prijetnju" opstanku demokracije, tvrdi se u izvješću JeanChristophea Ruffina, objavljenom u utorak.

Izvješće, izrađeno na zahtjev ministra unutarnjih poslova Dominiquea de Villepina, upozorava kako su "prijetnje i nasilje nad francuskim Židovima nova, očita i krajnje zabrinjavajuća društvena činjenica".

Ruffin u izvješću zahtijeva da objavljeni podaci o antisemitskim djelima budu "jasniji i transparentniji", kako bi se "specifična ozbiljnost stanja u Francuskoj" mogla usporediti s drugim zemljama.

Također je pozvao na jače uključivanje pravosuđa u borbu protiv antisemitizma u školama, stvaranje nacionalnog opservatorija antisemitizma i sustavnije praćenje medija i školskih udžbenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji val jačanja antisemitskih djela u Francuskoj je počeo istodobno s palestinskim ustankom poznatim kao Druga Intifada i mnogi analitičari smatraju kako je to izravna posljedica bliskoistočnog sukoba.

S više od pola milijuna židova i oko pet milijuna muslimana, Francuska ima najveću židovsku i muslimansku zajednicu u Europi.

(Hina) xdam ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara