Anto Đapić: Vučićev posjet je poraz hrvatske politike

Anto Đapić: Vučićev posjet je poraz hrvatske politike

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić izjavio je u srijedu kako posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj pokazuje da je nužno napraviti hrvatski nacionalni memorandum prema Srbiji i BiH te definirati politiku prema tim državama, jer je danas nemamo.

Na konferenciji za novinare Đapić je rekao kako Vučićev posjet pokazuje da Hrvatska "mora podvući vrlo jasnu crtu ispod politike prema Srbiji, a isto se odnosi i na pitanja u BiH, jer je jasno da se ona ne može braniti pričom o nužnosti suradnje i razgovora, budući da se ispod tih floskula krije nemoć i bezidejnost naše politike".

Da bi Hrvatska mogla napraviti ozbiljan iskorak nužno je napraviti svojevrsni hrvatski nacionalni memorandum prema Srbiji i BiH te definirati politiku prema tim državama, kao temelj za trajno rješavanje srpsko-hrvatskih odnosa te hrvatskog statusa i interesa u BIH, pri čemu je nužno jasno odrediti stajališta hrvatske politike prema srpskim, ali i bošnjačkim interesima, istaknuo je Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako bi vlada žurno morala formirati interdisciplinarni tim stručnjaka i prići izradi toga memoranduma, a također formirati tim vrhunskih pravnika s ciljem pokretanja tužbe za naknadu ratne štete od Srbije.

Đapić smatra kako je Vučićev posjet poraz hrvatske politike, u kojem je jedina svijetla točka bilo ponašanje premijera Andreja Plenkovića, koji je Vučića primio "suzdržano i korektno" te otvorio relevantne teme, poput ratnih odšteta.

Na upit novinara kako komentira izjavu predsjednice Grabar-Kitarović kako se ne smije dopustiti da politiku diktiraju pojedinci s rubova političkog spektra, Đapić je rekao kako je ta "izjava za odbaciti" te "jedna u nizu njezinih nespretnosti" vezanih za ovaj posjet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara