ANTOLOGIJA PJESAMA "PJESNI HVARA - OD MARULIĆA DO ŠOLJANA"

Antologijski izbor pjesama priređivača Nikše Petrića "Pjesni Hvara od Marulića do Šoljana", koji je danas predstavljen u Muzeju grada Zagreba, okuplja šezdesetak pjesnika od 16. stoljeća do danas, koji su bili nadahnuti tim otokom.

Iako neki od pjesnika rođeni Hvarani, svi su oni - od Lučića i Hektorovića do Ivaniševića i Šoljana - opjevali "sunčani sat" Hvara, rekao je recenzent akademik Tonko Maroević.

"Ako se pogleda kronologija uvrštenih tekstova, može se zaključiti da književnost s hvarskim 'pedigreom' poznaje dva zlatna stoljeća -renesansno šesnaesto i dvadeseto stoljeće", ustvrdio je Maroević.

Sam priređivač, napomenuvši kako je riječ o antologijskom izboru, dodao je kako u našoj i inozemnoj književnosti postoji još mnogo pjesama i zapisa o Hvaru.

Nikša Petrić (1946.) diplomirao je arheologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, autor je zbirke pjesama "Metamore", koju je objavio Nakladni zavod Matice hrvatske, dok je antologiju "Pjesni Hvara - od Marulića do Šoljana" objavio Amadeo-art kabinet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara