"Antonia Balek je bolesna žena kojoj je pod hitno potrebna stručna pomoć"

ZLATNA hrvatska paraolimpijka Antonia Balek je od nacionalne heroine postala "patološka lažljivica", kojoj je, kako smatraju stručnjaci, pod hitno potrebna liječnička pomoć, jer je riječ o bolesnoj ženi, a ne osobi koja se željela okoristiti medaljama. Liječnici se slažu kako je Balek osoba s invaliditetom, ali jednako tako navode i kako ona svoju bolest i zdravstveno stanje preuveličava.

Poznata psihijatrica i sudska vještakinja Vera Folnegović-Šmalc je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju navela kako do patološkog laganja dolazi kad se osoba u tuđim očima želi prikazati boljom nego što uistinu jest te stalnim izmišljanjem privlači na sebe pozornost i u tome uživa. Dodala je i kako takvo sustavno laganje ne mora biti vezano uz neke fizičke traume, kako je riječ o opasnoj opsesiji te kako može biti prisutno kod pojedinih bolesti, poput poremećaja osobnosti ili Münchhausenovog sindroma.

Da postoji mogućnost da Antonia Balek uistinu boluje od spomenutog sindroma, potvrdio je i ugledni splitski psihijatar Mijo Milas, koji je u bivšoj Jugoslaviji napisao prvi i jedini rad o toj temi. Milas je naveo kako takve osobe izmišljaju bolesti i stanja, sve kako bi dobile pažnju, bez da, najčešće, od toga imaju neke druge koristi. Iako je taj ugledni psihijatar izrazio želju da s Balek porazgovara o njenom problemu, ona ga je odbila.

"Ne trebam stručnu pomoć"

I dok stručnjaci u njoj vide bolesnu ženu, Balek je uvjerena kako njoj stručna psihijatrijska pomoć nije potrebna. Kad su je novinari Slobodne Dalmacije upitali zašto onda laže, rekla je kako nije riječ o izmišljotinama već o pogrešnoj interpretaciji njenih riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njen brat, Ivica Balek je rekao: "Svojim je neistinama najviše naštetila sebi. Časno i zasluženo je osvojila medalje. Mi bismo voljeli da prihvati stručnu pomoć, jer ovo što se događa nikome nije od koristi, a najmanje njoj. Odbijamo bilo kakve pomisli da bismo je mi željeli proglasiti neuračunljivom i steći neku dobit. To su gluposti. Ona je izuzetno inteligentna osoba, nije luda, ali zbog svega što je prošla treba joj pomoći. Ne znam kako bih to rekao, a da je ne povrijedim, ali nije sramota brinuti se i za svoje mentalno zdravlje, što ona očito izbjegava".

Ipak se prijavljivala za splitskog "Jamesa Bonda"?

Nakon što je Antonia Balek izjavila kako je kao tajni agent hvatala splitske dilere, SOA i policija su demantirali da je ikad bila njihova djelatnica. Ipak, bivši načelnik PU splitsko-dalmatinske, Marko Bekavac, ispričao je kako se svojedobno, dok još nije bila invalid, Antonia Balek uistinu prijavljivala za posao u policiji, ali nikad nije angažirana. Razlog toga, Bekavcu nije poznat.

I.M.
Foto: Xinhua (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara