Antonio Guterres imenovan visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice

Bivši portugalski premijer Antonio Guterres imenovan je na dužnost visokog povjerenika UNa za izbjeglice, objavio je u utorak glasnogovornik UNa Stephane Dujarric.

Guterres je odabran između osmero kandidata koji su ušli u uži izbor, prema selektivnom postupku koji je tajništvo UN-a nedavno utvrdilo radi popunjavanja čelnih mjesta u UN-ovim agencijama i programima.

Među Guterresovim suparnicima za dužnost visokog povjerenika bili su bivši francuski ministar zdravstva i bivši posebni UN-ov predstavnik na Kosovu Bernard Kouchner, dosadašnji zamjenik visokog povjerenika za izbjeglice Tunižanin Kamel Morjane, Danac Soeren Jenssen-Petersen, posebni predstavnik UN-a na Kosovu i Australac Gareth Evans, bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik međunarodne Krizne skupine u Bruxellesu.

Bivši portugalski premijer Guterres koji je i predsjednik Socijalističke internacionale od 1999., zamijenit će na dužnosti UN-ova visokog povjerenika za izbjeglice Nizozemca Ruuda Lubbersa koji je morao otići zbog optužaba za seksualno uznemiravanje jedne svoje suradnice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonio Guterres (56), inženjer elektronike, ostvario je vrlo uspješnu karijeru u Socijalističkoj stranci kojoj je pristupio nakon "Revolucije karanfila" 25. travnja 1974. kojom je svrgnut gotovo polustoljetni autoritarni Salazarov režim.

Portugalski je premijer bio od 1995., a nakon poraza njegove stranke na lokalnim izborima u prosincu 2001. dao je ostavku nakon polovice drugog mandata.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara