Antunović odbacila tvrdnje iz "Ferala" o zataškavanju otrova u "Dubokom jarku"

MINISTRICA obrane Željka Antunović odbacila je danas tvrdnje iz tjednika ´Feral Tribune´ da je komisija na čelu sa sadašnjim načelnikom Glavnog stožera generalom Josipom Lucićem, nakon eksplozije vojnog skladišta ´Duboki jarak´ u Sesvetama 1994., zataškala prisutnost smrtonosnih plinova.

U tekstu naslova ´Trovanje pod vojnom tajnom´ proziva se i ministrica obrane Željka Antunović da je prešutjela okolnosti isparavanja opasnih plinova cijanovodika. Feral je objavio i navodni dokument s oznakom vojne tajne koji govori o nazočnosti opasnih plinova u zraku nakon eksplozije skladišta. List optužuje sadašnja vlast što tu oznaku nije skinula te o svemu obavijestila javnost.

´Po meni to je amatersko bavljenje vrlo ozbiljnim stvarima´, izjavila je ministrica Antunović, nakon svečanosti proslave druge obljetnice Središta za međunarodne vojne operacije Oružanih snaga.

´To je još jedan od bezbrojnih pokušaja da se javnosti skrene pozornost na navodnu senzaciju koja ne postoji´, ustvrdila je.

Ministrica je rekla kako joj se čini da u ´pozadini toga teksta stoji pokušaj osobnog podmetanja novopostavljenom načelniku GS generalu Luciću´.

Na upit od koga dolazi to podmetanje, Antunović je rekla da ´ta podmetanja mogu doći od generalovih bivših ili sadašnjih kolega´. ´Dokument koji je objavljeni u Feral Tribuneu beznačajan je i banalan i iz tog se dokumenta, njegovim objašnjavanjem i dodavanjem činjenica, pravi senzacija´, ocijenila je Antunović.

Kazala je kako je tragedija koja se dogodila u Dubokom jarku dobro poznata hrvatskoj javnosti. ´U eksploziji je stradalo šest ljudi, a znam i kako su stradali, a ovim se člankom pokušava sugerirati javnosti da su otrovani. Nažalost, oni su razneseni u eksploziji i prljavo je uopće govoriti o obdukciji i dovoditi u sumnju jednu tragediju´, rekla je ministica obrane.

Osvrćući se na dio teksta koji se odnosi na njezinu odgovornost u tom slučaju, ministrica je rekla kako u ovom trenutku ima ´odgovornost i obavezu koja nadilazi kopanje po arhivi i skidanje nekavih oznaka tajnosti s beznačajnih dokumenata´.

´Za objavljeni dokument odgovorno tvrdim da je beznačajan i da se iz njega ne može pročitati ništa senzacionalno, niti je rezultat nekog senzacionalnog događaja. Ja doista ne želim polemizirati s onima koji me zbog toga prozivaju´, izjavila je Antunović.

Služba za odnose s javnosti i informiranje MORH-a priopćila je danas Hini da u izvješću Zavoda za javno zdravstvo od 29. prosinca 1994. stoji kako je sva količina cijanovodika izgorjela u eksploziji. Prema tom izvješću, koncentracija otrovnih plinova nastalih nakon eksplozije i izgaranja cijanovodika u objektu u kojem je bio pohranjen bila je visoka, ali se napominje da okolici nije prijetila nikakva opasnost.

Objekt u kojem je u krutom stanju bio uskladišten cijanovodik bio je namjenski građen za potrebe odlaganja otrovnih sredstava za civilnu uporabu, a u njemu se nalazio na temelju zahtjeva Zavoda za zaštitu zdravlja grada Zagreba iz 1992., tvrdi Služba za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara