Apel UBIUDR-a za ostanak "Zid boli" u Selskoj

UDRUGA branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" (UBIUDR) poslala je danas apel hrvatskoj javnosti da se sačuva "Zid boli" na mjestu gdje je godine 1993. i podignut u Selskoj ulici u Zagrebu, te ističe da za njegovo premještanje nema ni smisla ni uporišta.

"Zid boli" jedan je od najistaknutijih spomenika iz Domovinskog rata, sastavljen od crvenih i crnih opeka, na kojima su rukom napisana 13.600 imena hrvatskih branitelja i civila, odraslih i djece, ubijenih ili nestalih za vrijeme srpsko-četničke agresije na Hrvatsku, podsjeća UBIUDR.

Naglašava da se najveći broj opeka na "Zidu boli" odnosi na vukovarske branitelje i civile, od kojih mnogi još uvijek nisu ni pronađeni.

"Zid boli" godinama svjedoči o teškoj tragediji hrvatskog naroda, a svake ga godine obilazi veliki broj majki, očeva i djece koji su slagali opeku po opeku kako bi svjedočili o tisućama poginulih, zatočenih i nasilno odvedenih Hrvata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I danas, 13 godina nakon početka obrane Republike Hrvatske, nekima ovaj veličanstveni spomenik hrvatskih junaka naprosto smeta, pa ga žele premjestiti na drugo mjesto, pa čak i na - groblje", navodi UBIUDR.

Udruga UBIUDR ističe kako se "Zid boli" - nad kojim se plakalo i molilo te je godinama bio utočište podsjećanja na nešto najstrašnije što je Hrvatska doživjela - ne smije dirati, već se pod hitno mora zaštititi i proglasiti nacionalnim svetištem, tim prije što je to jedinstveni spomenik u svijetu".

U apelu Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" moli hrvatsku javnost da ne dopusti nikakvog premještanje ijedne opeke "Zida boli" na neko drugo mjesto, jer će time spomenik izgubiti dobar dio svoje vjerodostojnosti i neće biti to što je danas - Glas hrvatskih žrtava, odnosno apel za humanost!

Novaca za očuvanje spomenika mora biti, a treba ga osigurati Vlada, navodi se u današnjem priopćenju UBIUDR-a, koje je potpisao predsjednik Mladen Pavković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara