Appleu se smanjuje zarada zbog koronavirusa, cijene dionica na Wall Streetu pale

Appleu se smanjuje zarada zbog koronavirusa, cijene dionica na Wall Streetu pale
Foto: EPA

NA WALL Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali jer je upozorenje Applea da će njegovi prihodi biti manji od planiranih navelo ulagače da ponovno razmotre gospodarske posljedice širenja koronavirusa u Kini.

Dow Jones oslabio je 165 bodova ili 0,56 posto, na 29.232 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 3370 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,02 posto, na 9732 boda.

Nakon što su prošloga tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, zahvaljujući nadi ulagača da će širenje koronavirusa uskoro biti zaustavljeno, jučer je ulagače pokolebalo upozorenje Applea da u tekućem kvartalu neće ostvariti planirane prihode zbog usporene proizvodnje iPhonea i slabljenja potražnje u Kini.

Smanjenje proizvodnih kapaciteta

Taj tehnološki div poručio je da se njegovi proizvodni kapaciteti u Kini počinju otvarati, ali sporije nego što se očekivalo.

To upozorenje najvrjednije američke kompanije nagrizlo je optimizam onih ulagača koji su procjenjivali da će poticajne mjere kineskih i drugih vlasti u regiji zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

Nakon Appleovog upozorenja, cijene dionica njegovih dobavljača pale su između 1 i 2 posto, a pod pritiskom se našao i cijeli tehnološki sektor.

„To sigurno nije dobrodošla vijest, ali nije ni debakl. Čini se da ulagači ipak nisu previše zabrinuti zbog vijesti iz Applea”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

I dok se procjenjuje utjecaj epidemije na gospodarstva i zarade kompanija, podršku tržištu pruža nada ulagača da će ovaj pritisak biti samo privremen i da će se gospodarstvo brzo oporaviti.

U međuvremenu, broj umrlih od koronavirusa u Kini porastao je na više od 2000, dok je ukupan broj zaraženih porastao na više od 74.000.

I dok kineske vlasti pokušavaju zaustaviti širenje virusa, gospodarstvo je pod velikim pritiskom. Neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a na snazi su zabrane putovanja.

Mnoge tvrtke i dalje zatvorene

Mnoge kompanije i dalje su zatvorene, što narušava nabavne lance u Kini i šire.

Koliko će to utjecati na kinesko i gospodarstva u regiji, tek će se vidjeti.

Analitičari Nomure, primjerice, dodatno su smanjili procjenu rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju s prethodnih 3,8 na 3 posto na godišnjoj razini, upola manje u odnosu na prethodni kvartal, i upozorili da bi rast mogao biti i slabiji.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,69 posto, na 7382 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,75 posto, na 13.681 bod, a pariški CAC 0,48 posto, na 6056 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara