Arapski summit odgođen zbog razmimoilaženja oko demokratizacije

ODGODA arapskog summita koji je u ponedjeljak trebao početi u Tunisu "ohrabrit će izraelsku agresiju" protiv Palestinaca, ocijenio je u nedjelju palestinski ministar zadužen za pregovore s Izraelom Saib Erekat.

"Bojim se da će odgoda imati opasne posljedice, jer dolazi nakon ubojstva šeika (Ahmeda) Jasina i američkog veta u Vijeću sigurnosti UN-a na rezoluciju kojom bi se to ubojstvo osudilo"", rekao je Erekat.

Vođa radikalnog pokreta Hamasa na okupiranim palestinskim područjima Abdelaziz al-Rantissi ustvrdio je da su arapski vođe odlukom o odgodi pognuli glavu pred izraelskim ubojstvom šeika Jasina.

I glavni tajnik Arapske lige Amr Musa ocijenio je da će odgoda summita imati "opasne posljedice po zajedničko arapsko djelovanje". U izjavi, koju je prenijela egipatska agencija Mena, Musa je ustvrdio da je "stanje teško i potrebno je nešto hitno poduzeti".

Ista agencija u nedjelju je objavila i vijest da je tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali odbio primiti ministre vanjskih poslova koji su ga željeli pitati oko odgode summita.

Arapski čelnici odgodili su dugoočekivani summit samo 36 sati prije nego što su se trebali sastati u Tunisu zbog različitih tumačenja prijedloga za jačanje demokracije u arapskom svijetu, a novi datum sastanka nije određen, objavio je Tunis.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuniska državna agencija je u komentaru objavila kako je Tunis od drugih arapskih zemalja zatražio otvoreno prihvaćanje demokracije i odbijanje "ekstremizma, fanatizma, nasilja i terorizma.

"Tuniski su prijedlozi dobili potporu dijela arapskih zemalja, ali su neke druge, na naše iznenađenje, inzistirale na izostavljanju tih presudnih pitanja", stoji u komentaru za koji se vjeruje da odražava stajališta vlade.

Neimenovani visoki izraelski dužnonisk ocijenio je odgodu "pozitivnim znkom" koji govori da arapski svijet prolazi razdoblje transformacije i da "neprijateljstvo prema Izraelu nije više dovoljno da bude zajednički nazivnik". On je ocijenio da je "savez među Arapima uvijek pogodovao ekstremistima".

"Žaljenje" zbog odgode summita u nedjelju je izrazio Jordan. "Sadašnje stanje zahtijeva hitno održavanje arapske konferencije", kazala je glasnogovornica vlade Asma Khodr.

Ministri vanjskih poslova 22 zemlje članice Arapske lige u subotu su održali više od devet sati sastanaka u pokušaju deblokade stanja nastalog prije svega sukobima oko usvajanja dva dokumenta.

Izražavajući žaljenje zbog odgode summita, tunisko ministarstvo vanjskih poslova objašnjava da se to dogodilo kad je "postalo razvidno da postoje različita gledišta oko prijedloga koji su govorili o temeljnim pitanjima modernizacije, demokratske reforme, ljudskih praca, prava žena i uloge građanskog društva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara