ARD: Predaja talaca u Maliju nije uspjela, očekuje se sutra

NJEMAČKA TVmreža ARD izvijestila je u nedjelju navečer kako do planiranog oslobađanja 14 europskih talaca u Maliju nije došlo zbog mogućih tehničkih razloga te kako bi do njihovog oslobađanja moglo doći u ponedjeljak

Devet Nijemaca, četiri Švicarca i jedan Nizozemac, koje su prije pet mjeseci oteli islamski fundamantalisti u Alžiru, trebali su biti oslobođeni nakon kontakata malijskih i njemačkih pregovarača s otmičarima.

ARD je u Berlinu izvijestio da su taoci trebali biti predani predstavnicima Malija u sjeveroistočnom gradu Tessalitu, udaljenom 1.300 km od glavnog grada Bamakoa.

Malijski zrakoplov odletio je iz grada Gaoa, na sjeveroistoku zemlje, za Tessalit kako bi prevezao taoce, no kasnije se vratio u Gao bez njih jer do predviđene predaje talaca nije došlo kako je predviđeno, navodi ARD.

U TV izvješću se iznosi pretpostavka da do predaje nije došlo jer svi taoci nisu zajedno dovedeni u Tessalit u predviđeno vrijeme.

Također se napominje da su taoci držani u raznim skloništima na području od više stotina četvornih kilometara i vjerojatno je to spriječilo da svi budu na vrijeme dovedeni u Tessalit.

Nedjeljni neuspjeh predaje talaca ne znači da je propao "dogovor" s otmičarima, dodaje ARD.

Njemačka TV-mreža ZDF je ranije tijekom dana izvijestila da su taoci "vrlo vjerojatno" već oslobođeni i da je novac za otkupninu isplaćen, no diplomati u Maliju su opovrgli to izvješće.

Zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Juergen Chrobog, koji je u nedjelju stigao u Bamako zbog oslobađanja talaca, nazvao je medije kako bi demantirao izvješće, objavio je ARD.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chrobog je Bamako stigao s Airbusom njemačkog ratnog zrakoplovstva s kojim taoci trebali biti vraćeni u Europu.

"Ovdje sam i spremni smo vratiti naše ljude kući no ne mogu vam ništa reći. Ne znam koliko će trajati", rekao je Chrobog novinarima.

Njemački list Bild am Sonntag, pozivajući se na izvore u Bamakou, najavio je da bi do oslobađanja talaca moglo doći u ponedjeljak.

Njemački mediji su objavili da otmičari traže pet milijuna dolara po taocu kao i sigurnosna jamstva. Jedan malijski dužnosnik rekao je u petak da je tražena otkupnina prevelika za vladu njegove siromašne zemlje, ne rekavši hoće li doći do neke isplate.

Njemačko i švicarsko ministarstvo vanjskih poslova odbili su komentirati izvješće iz Malija, navodeći kako ne žele ugroziti sigurnost talaca, dok je glasnogovornica nizozemskog ministarstva rekla da je izvješće čula ali ga ne može potvrditi.

Četrnaest talaca dio su skupine od 32 turista otetih u odvojenim incidentima na jugu Alžira u veljači i travnju ove godine. Alžirski komandosi u svibnju su oslobodili 17 talaca, dok je ostalih 15 prošloga mjeseca prebačeno u susjedni Mali. Jedna 45-godišnja Nijemica, među tih 15 talaca, umrla ja, kako se vjeruje od toplinskog udara.(Hina) dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara