Argentina: Istraga o usvajanju djece - uhićena vlasnica Clarina

VLASNICA najvećeg argentinskog dnevnog lista uhićena je pod sumnjom da se koristila lažnim dokumentima pri usvajanju djece, u sklopu istrage o sudbini djece osoba nestalih tijekom vojne diktature, obznanile su u srijedu vlasti.

Ernestina Herrera de Noble (77), vlasnica dnevnika Clarin, uhićena je u sklopu istrage koja je počela 1995., uz potporu Majki s Trga Mayo, skupine za ljudska prava koja desetljećima nastoji otkriti sudbinu tisuća osoba nestalih od 1976.-1983. u vrijeme vojne diktature.

Skupina je počele tragati za stotinama novorođenčadi ukradene uhićenicima koju su često ilegalno usvajali vojni bračni parovi u razdoblju ´prljavog rata´ u kojemu je ubijeno oko 30.000 ljevičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je izjavio da su Felipe i Marcela, usvojena djeca Ernestine Herrere, oboje 26 godina stari, dobili zahtjev da daju krv za DNA analizu.

List Clarin opisao je uhićenje kao ´protuzakonito i flagrantno kršenje prava Herrere de Noble´.

Predsjednica skupine Majki s Trga Mayo pojasnila je da je njihov cilj jedino utvrditi radi li se o ukradenoj djeci kako bi njihovi rođaci prestali za njima tragati. Ona je dodala da je u slučaju 73-je djece koju je skupina uspjela pronaći utvrđeno da su bila usvojena u dobroj vjeri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara