Otkrivena zadnja poruka koju je poslala nestala argentinska podmornica

Otkrivena zadnja poruka koju je poslala nestala argentinska podmornica

Foto: Hina

ARGENTINSKA vojna podmornica prijavila je kvar i krenula prema bazi kada je prošlog tjedna nestala na južnom Atlantiku, rekla je argentinska mornarica.

Nevrijeme otežava napore da se nađe podmornica ARA San Juan s 44 člana posade koja je nestala prošle srijede, a nade u uspjeh potrage slabe nakon što je mornarica danas objavila da satelitski pozivi uhvaćeni tijekom vikenda ipak nisu došli s tog plovila.

Neuspjeli pozivi, koji su trajali između četiri i 36 sekundi, zabilježeni su u subotu i dali nadu spasiocima da su mornari s podmornice ARA San Juan još uvijek živi.

>> Produbljuje se misterij nestale podmornice, posada ipak nije zvala u pomoć

Više desetaka brodova i zrakoplova Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila pridružili su se potrazi. Vlasti uglavnom pretražuju površinu iz zraka jer oluje otežavaju plovidbu.

S površine su prijavili kvar na električnim sustavima

Gabriel Galeazzi, zapovjednik mornarice, rekao je da je podmornica izronila na površinu i prijavila kvar na električnim sustavima prije no što je nestala 432 kilometra od obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Podmornica je izronila i prijavila kvar, zbog čega je joj je zapovjedništvo naredilo da se vrati u njezinu mornaričku bazu u Mar del Plati", rekao je.

Galeazzi je rekao da je za podmornice normalno da imaju kvarove na sustavima. "Ratno plovilo ima mnogo zamjenskih sustava što im omogućuje da se prebace s jednog na drugi ako dođe do kvara", rekao je.

Posljednji signal poslan je u srijedu

Argentinsko Ministarstvo obrane objavilo je ranije da je u subotu zabilježeno sedam neuspjelih satelitskih poziva koji su možda došli iz nestale podmornice što je mogao biti znak da je posada plovila pokušavala uspostaviti kontakt.

Glasnogovornik mornarice Enrique Blabi danas je, međutim, rekao da je podmornica posljednji signal poslala u srijedu.

Zabilježeni pozivi "ne odgovaraju satelitskom telefonu podmornice San Juan", rekao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Argentinu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Argentina.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na
ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara