Arheološki nalazi na lokaciji buduće marine u Novigradu

U POVODU završetka prve faze arheološkog istraživanja u novigradskoj uvali sv. Antona i sv. Lucije danas je u Novigradu održana konferencija za novinare na kojoj je voditeljica Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju "BrijuniMedulin" Vesna Girardi Jurkić govorila o otkriću na tom lokalitetu.

Po njezinim riječima, u sklopu projekta izgradnje novigradske marine proteklih mjesec dana na tom su lokalitetu predstavnici istraživačkog centra za arheologiju i investitora "Civitas Nova" iz Novigrada obavili zaštitno arheološko istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nalazi, prije svega mreža antičkih zidova svjedoče o životu na tom području u 1. stoljeću, odnosno o kontinuitetu korištenja lokacije od prvog do šestog stoljeća poslije Krista", istaknula je Vesna Girardi Jurkić. Dodala je kako su više od dva i pol metra visoki zid iz prvog stoljeća te niz manjih zidova iz kasnijeg razdoblja svjedočanstvo o životu na području današnjeg Novigrada, nekadašnje rimske Emonije.

Izrazila je nadu da će Međunarodni istraživački centar za arheologiju "Brijuni-Medulin" uspjeti postići sporazum s investitorom da se sam iskop konzervira i prezentira u sklopu arheološkog parka u borovoj šumici u neposrednoj blizini marine kako bi gosti koji dolaze, dodala je, "shvatili da smo mi bili civilizirana zemlja i prije 2000 godina".

Istraživanja će se nastaviti, a dosadašnji nalazi bit će posebno obrađeni. Inače, marina u uvali sv. Antona i sv. Lucije u Novigradu bit će dovršena za oko godinu dana, a cjelokupna investicija vrijedna je 12 milijuna eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara