Aristide se odbija povući s položaja i traži dolazak međunarodnih snaga na Haiti

HAIĆANSKI predsjednik Jean Bertrand Aristide u petak je kazao da ima "odgovornost ostati" na položaju predsjednika Haitija, te zatražio hitno slanje međunarodnih snaga na Haiti.

"Ja kao izabrani predsjednik imam odgovornost ostati tu gdje jesam, kako bi zaštitio ljudi i tražim od međunarodne zajednice i SAD-a da se suprotstave teroristima, jer je to moguće", kazao je Aristide za CNN.

On je pobunjenike koji u svojim rukama imaju kontrolu nad 70 posto zemlje, ponovno okarakterizirao kao "teroriste", te izrazio željenje što je politička oporba, kojoj je predložio podjelu vlasti, odlučila stati na stranu pobunjenika.

Upitan hoće li napustiti svoje funkcije ako će to spriječiti krvoproliće na Haitiju, Aristide je odgovorio "To nije problem, problem su ubojice koje su 1991. godine tijekom državnog udara ubili više od 5.000 osoba i koji su se danas vratili".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su ubojice. To su teroristi. Moj je život povezan sa životima osam milijuna ljudi. Imam odgovornost kao izabrani predsjednik da učinim sve što mogu kako bi međunarodna zajednica došla na Haiti i spriječila te ubojice da se vrate i ubiju tisuće i tisuće ljudi", zaključio je haićanski predjednik.

Ujedinjeni narodi objavili su u subotu da će povući dio svog osoblja s Haitija, u trenutku dok se naoružani poubenjeni sve više približavaju glavnog gradu.?

Glasnogovornica UN-a objavila je da devedesetak osoba - uključujući dio osoblja UN-a i njihovih obitelji - povučeno s Haitija u četvrtak.

Ona nije željela reći koliko će djelatnika UN-a ostati na Haitiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara