Arlović: Osječko-baranjska skupština više nema natpolovičnu većinu i ne može donositi pravovaljane odluke

SKUPŠTINA Osječkobaranjske županije više nema natpolovičnu većinu koja može donositi pravovaljane odluke što je razlog da se u skladu sa zakonom može donijeti odluka o njezinu raspuštanju, imenovanju povjerenika i raspisivanju izbora, rekao je večeras u Belom Manastiru Mato Arlović, potpredsjednik Sabora i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, te potpredsjednik SDP-a.

Komentirajući drukčije tumačenje Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, prema kojemu bi promjena vijećnika iz redova HSS-a u Skupštini bila riješena automatizmom, čime bi koalicijska vlast imala 26 vijećnika, Arlović je rekao da se "prema Zakonu o lokalnoj samoupravi rad skupštine određuje zakonom, poslovnikom i statutom". "U poslovniku Osječko-baranjske skupštine, koliko je meni poznato, propisano je da zamjenika vijećnika, na prijedlog mandatno-imunitetnog povjerenstva, verificira Skupština i tek nakon toga vijećnik može početi obnašati dužnost". U ovom slučaju "računa se s natpolovičnom većinom, ali s osobom koja tek treba postati vijećnik", što znači da ta skupština nije legalna i ako bi došlo do upravnog spora, takva odluka na Upravnom sudu sigurno bi pala i slijedili bi prijevremeni izbori, kazao je Arlović.

Na novinarski upit kako to da je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samoouprave poslalo drukčije tumačenje, rekao je "Ministarstvo je poslalo takav odgovor jer je vjerojatno dobilo općeniti upit". Dodao je "ako se od saborskog Odbora za zakonodavstvo zatraži mišljenje, ono će biti upravo ovakvo kako sam vam rekao".

Na pitanje kako to da se u tumačenju Ministarstva uopće ne spominje Poslovnik županijske Skupštine, te nije li možda on zatajen Ministarstvu krivnjom tajnika Skupštine Davora Brunčića, Arlović je rekao "uvjeren sam da Brunčić zna sve ovo što ja znam" dodavši "on izvrsno poznaje upravno pravo i ovaj dio koji se odnosi na lokalnu samoupravu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući drukčiji stav predsjednika Županijskog odbora SDP-a Željka Malevića oko događanja vezanih uz Skupštinu Osječko- baranjske županije, Arlović je rekao "on se nastoji boriti onim sredstvima koje ja u borbi za lokalnu samoupravu nikada ne bih prihvatio, jer smatram da pravo na lokalnu samoupravu pripada građanima RH, odnosno jedinici lokalne samouprave". To znači, kazao je, "u ovoj situaciji čak i kada bi se mogao nekako navući taj 26. mandat, to ne bi bilo dobro jer bi se iznevjerilo povjerenje velike većine građana koje čini 26 oporbenih vjećnika". Nije dobro, istaknuo je Arlović, "pod svaku cijenu održati stranku na vlasti kada to očigledno više nije moguće".

Koalicijski partneri u Skupštini Osječko-baranjske županije (SDP, HSS i LS) najavili su za sutra sjednicu, kojoj neće biti nazočno 26 vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSP-a koji su dali ostavku na svoje vijećničke mandate.

Mato Arlović bio je gost na večerašnjoj tribini belomanastirskog SDP-a na temu "Aktualna politička situacija u RH i Županiji osječko-baranjskoj".

(Hina) vs mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara