Arthur C. Clarke pokopan uz glazbu iz filma "2001: Odiseja u svemiru"

POPULARNI pisac znanstvene fantastike Sir Arthur C. Clarke pokopan je danas u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke u kojoj je živio od 1956. do svoje smrti. Clarke je umro u srijedu u bolnici u svojoj 91. godini nakon što mu je otkazalo srce uslijed problema s disanjem.

Prema njegovoj vlastitoj želji na nadgrobnoj ploči će mu pisati "Ovdje leži Arthur Clarke. Nikada nije odrastao, ali nikada nije prestao rasti". Dok se njegov lijes spuštao u zemlju svirala je glazba iz filma 2001: Odiseja u Svemiru, koji je napravljen po njegovom najpoznatijem romanu. Prije samog pogreba, žute ruže su bacana na tijelo Artura Clarkea kao posljednja gesta poštovanja dok je ležao na bijelom odru.

Iako je napisao više od 80 knjiga, Clarke će prije svega ostati zapamćen kao autor scenarija a potom i knjige "2001: Odiseja u svemiru". Pored doprinosa SF-književnosti, Clarke je slavu stekao i svojim člankom kojim je 1945. godine predložio lansiranje telekomunikacijskih satelita u Zemljinu orbitu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapakse pozvao je na nacionalnu minutu šutnje koja se održala u vrijeme pogreba, a lokalni listovi su pisali o "posljednjem putovanju titana".

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara