Asim Kurjak optužen za nedopušteno presađivanje dijelova ljudskog tijela?

ZAGREBAČKO Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana A. K. (1942.), B. F. K. (1943.), S. K. (1963.) i E. S.(1947.) zbog kaznenih djela nedopuštenog presađivanje dijelova ljudskog tijela iz čl. 242 st. 2 i 7 Kaznenog zakona. Iako su u priopćenju odvjetništva navedeni samo inicijali, neki mediji javljaju kako je navodno riječ o dr. Asimu Kurjaku, dr. Biserki Funduk Kurjak, dr. Sanji Kupešić i embriologu Ernestu Suchaneku.

Kako stoji u priopćenju, optužnim prijedlogom okrivljene se tereti da su kao doktori medicine tijekom dvije godine, od 2000. do 2002., u prostorijama jedne poliklinike za ginekologiju, internu medicinu i citološku dijagnostiku u Zagrebu, i to A. K. i S. K., kao liječnici konzultanti na području humane reprodukcije, B. F. K. kao ordinirajući liječnik ginekolog i E. S. kao liječnik biomedicine, dogovorili da uz novčanu naknadu primijene metodu izvantjelesne oplodnje jajnim stanicama drugih žena što su i primijenili na pet pacijentica koje su se liječile od neplodnosti, od toga kod dvije žene dva puta.

Zahvat su primijenili iako su bili svjesni da takva metoda nije regulirana pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj, stoji u optužnom prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se nadalje navodi u priopćenju, u svrhu obavljanja navedenih embriotransfera koristili su pripremljeni laboratorijski zametak nastao korištenjem jajne stanice uzete drugim ženama, koje su se nalazile u programu liječenja u navedenoj poliklinici zbog vlastitih problema sa začećem, a bez njihovog znanja i pristanka.

Na opisani način došlo je do trudnoće kod jedne pacijentice i poroda jednog djeteta, jedna trudnoća je dovršena spontanim pobačajem, a u odnosu na ostale embriotransfere do trudnoće nije došlo. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara