"Ašner je u Austriji zaštićen kao alpski runolist"

LICE s Interpolove tjeralice - Milivoj Ašner, kojeg se tereti da je tijekom Drugog svjetskog rata, u Požegi, počinio ratne zločine nad Židovima, mirno šeće Klagenfurtom. Austrija, zemlja koja u posljednjih 30 godina nije osudila ni jednog nacističkog zločinca, odbija ga izručiti jer je star i bolestan. On se istovremeno smije u lice novinarima koji mu spomenu zločine.

Alen Budaj, čovjek koji je prijavio Ašnerove zločine te o tome napisao i knjigu, ovog puta nije se oglasio priopćenjem, kao što to obično biva nakon što Marko Perković Thompson najavi ili održi koncert. "Ovog puta to nisam smatrao potrebnim, jer je reagirao Centar Simon Wiesenthal", rekao je Budaj.

"Zagorca žarko žele, a Ašnera ne traže"

"Vrlo sam razočaran reakcijom hrvatske države. Završetkom mandata Vesne Škare-Ožbolt, koja je zatražila izručenje Ašnera, prestali su svi pritisci prema Austriji. Želimo da Hrvatska izvrši pritisak, da ga se izruči, jer pod istim sudom je i general Vladimir Zagorec, za kojeg Hrvatska toliko snažno želi da joj ga se izruči", navodi Budaj.

Taj "lovac na naciste", kako se obično potpisuje u svojim priopćenjima, dodaje kako je "istina da je Ašner star - on je najstariji ratni zločinac, s najstarijim zločinom, no priče o njegovoj bolesti su laži austrijske strane".

"Ako se već nije sudilo ustaškom zločincu Ivi Rojnici, neka se sudi bar Ašneru, jer, ne bude li mu se sudilo, tko će biti odgovoran za sve te nevine žrtve nego Hrvatska? Očekujem da se Hrvatska konačno pokaže kao pravna zemlja", navodi Budaj, dodajući kako je za cijelu priču od novinara The Suna doznao još u Požegi, prije no što je bila objavljena. Uskoro, kako je sam rekao, slijedi i Budajev intervju za taj britanski list.

"Zaštićen je kao alpski runolist"

"Prikupio sam svu dokumentaciju i prijavio ga, a u ovom trenutku vršim moralni pritisak na austrijsku i na hrvatsku stranu. Ja sam glas onih ljudi koji su završili u koncentracijskim logorima. Sve ovo vrijeme mi je nit vodilja bila da se sazna istina, da se izvrši pravda i da se zločince osudi", navodi Budaj.

"2004. godine je rekao da bi ponovio sve što je radio u mladosti. Sad je dobio amneziju koja obično zahvati nacističke zločince poput njega. Postoje još uvijek živi svjedoci, a i Ašner se svega sjeća. Ne bi trebali imati suosjećanja s njim. Kao mladić je ubijao sve po redu, od djece u dobi od svega par mjeseci, do staraca njegove sadašnje dobi. On jest star čovjek - ostarjeli ustaški i nacistički zločinac", dodaje.

"Austrija je izrazito tvrdokorna, 30 godina nije osudila ni jednog nacističkog zločinca. Svi znaju tko je Ašner, no nitko ne reagira. Milivoj Ašner je u Austriji zaštićen kao alpski runolist", navodi Budaj.

I.M.
Foto: MUP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara