Assad: Amerikanci vas neće zaštititi. Strpat će vas u svoj džep

Assad: Amerikanci vas neće zaštititi. Strpat će vas u svoj džep
Foto: FAH

SIRIJSKI predsjednik Bashar al-Assad upozorio je da Sjedinjene Države neće zaštititi one koji ovise o njima, govoreći o kurdskim borcima koji kontroliraju veći dio sjeverne Sirije.

"Govorimo onim skupinama koje se klade na Amerikance, Amerikanci vas neće zaštititi", rekao je, ne imenujući ih. "Amerikanci će vas strpati u svoj džep kako biste bili alat u toj trampi i već su počeli s time."

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u prosincu da će se povući iz Sirije, što je pod znak pitanja stavilo sudbinu Kurda, američkih saveznika, kojima prijeti napad Turske.

Američke snage dugo su naoružavale i uvježbavale Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene kurdskom milicijom YPG, glavnim američkim partnerom u borbi protiv Islamske države. SDF je, zahvaljujući potpori SAD-a, uspio zauzeti velike dijelove sjeverne i istočne Sirije.

"Nitko vas neće zaštititi osim vaše države"

Ankara smatra YPG sigurnosnom prijetnjom i produženom rukom Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja se bori protiv Turske već desetljećima.

Sirijski Kurdi su zbog američke odluke obnovili pregovore s Damaskom i Rusijom u nadi da će postići dogovor o zaštiti njihovih područja.

"Nitko vas neće zaštititi osim vaše države", rekao je Assad u televizijskom obraćanju uživo u nedjelju. "Ako se ne pripremite za obranu svoje zemlje, bit ćete samo robovi (Turskoj)."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara