Atena svečano postavila prvi kip Aleksandra Velikog

Atena svečano postavila prvi kip Aleksandra Velikog
Foto: EPA

ATENA je danas svečano postavila svoj prvi kip Aleksandra Velikog, a riječ je o projektu koji je trebao biti realiziran devedesetih godina, ali se u bespućima politike i napose birokracije otegnuo do danas. 

Brončani kip visok 3,5 metara prikazuje mladog Aleksandra na konju i postavljen je na središnjoj aveniji Atene, nasuprot spomeniku Lorda Byrona.

Gradske vlasti objavile su da je kip bio dovršen 1971., a država ga je kupila 1992., u vrijeme jačanja nacionalnog sentimenta jer se bivša Jugoslavija raspala i susjedna sjeverna država Makedonija ostvarila samostalnost.

Gradonačelnik Atene Giorgos Kaminis inzistirao je u petak na činjenici da odluka o postavljanju spomenika "nema nikakve" veze sa sporom o imenu susjedne države. 

"Odluka o postavljanju spomenika donesena je 2015. To je jednostavno primjer kašnjenja u grčkoj birokraciji", rekao je. 

Osim toga, u Ateni se desetljećima raspravljalo o mjestu gdje bi spomenik trebao biti postavljen. 

Aleksandar Veliki rođen je u 4. stoljeću prije Krista na području Makedonije, danas na sjeveru Grčke. Kao vladar i ratnik osvajao je područja od Afrike do Indije i jedan je od najvećih grčkih junaka.

Atena je desetljećima optuživala tadašnju Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da nepošteno želi prigrabiti grčku kulturnu baštinu. Nakon godina rasprava dvije su vlade u veljači postigle sporazum i susjedna sjeverna zemlja zove se Sjeverna Makedonija, iako nezadovoljnih takvim rješenjem ima na objema stranama. 

U travnju su vlasti u Skoplju odlučile preimenovati zračnu luku i autocestu, koje su se obje zvale Aleksandar Veliki, kao i nogometni stadion koji se zvao Filip Makedonski, po Aleksandrovu ocu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara