Atentat na Đinđića: Reakcije iz Srbije i Crne Gore

CRNOGORSKI ministar vanjskih poslova Dragiša Burzan izjavio da je atentat čisto političko ubojstvo koje ima za cilj obezglaviti Srbiju i dovesti ju u stanje političkog vakuma.

Crnogorski premijer Milo Đukanović: "Zaprepašten sam, šta drugo kazati. Onaj tko se odlučio na ovakav teroristički čin znao je da puca u ličnost koja je je značila personifikaciju novog, reformskog i demokratskog lika Srbije, u čovjeka koji je otvorio europsku nadu Srbiji."

"To je ujedno i pokazatelj koliko su žilavi ostaci starog sistema, koliko su jake kriminalne strukture, i koliko je potrebno odricanja i žrtava da bi se stanje mijenjalo nabolje", kazao je Đukanović.

Đukanović je istaknuo kako je posljednjih godina demokratskog uspona i Crne Gore i Srbije sa Zoranom Đinđićem izgradio konstruktivno partnerstvo, ali i prijateljstvo.

"Utoliko više sam pogođen ovom strašnom viješću. Vjerujem da će u ovim teškim trenutcima demokratske vlasti u Srbiji uspjeti da uzmu situaciju u svoje ruke, i da će Srbija ostati na europskom, demokratskom kursu, kao i da će počinioci ovog gnusnog zločina biti privedeni pravdi", naglasio je Đukanović.

Vuk Drašković ocijenio je atentat na Đinđića "terorističkim činom", te dodao kako je "gotovo sigurno da nije u pitanju zločin nekog pojedinca, nego organizacije, sa snažnim uporištem u policiji i službama Državne sigurnosti."

Predsjednik Nacionalnog savjeta mađarske nacionalne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori Laslo Joža izjavio nazvao je ubojstvo premijera "velikim udarcem reformama koje su započete listopada 2000. godine."

Predsednik Odbora za sigurnost Skupštine Vojvodine Petar Ilić ocijenio da iza atentata stoji organizirani kriminal u Srbiji.

Miroljub Labus (bivši predsjednički kandidat) je šokiran, založio se za punu podršku vladi u otkrivanju i kažnjavanju počinioca tog zločina.

Princ Aleksandar Karađorđević izjavio je da je "duboko šokiran" ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

"Njegovo veličanstvo sa žaljenjem i gnjevom dočekalo je tragičnu smrt premijera Zorana Đinđića", navodi se u priopćenju.

"Povratak atentata i ubojstava na našu političku scenu i u našoj državi najgora je vijest koja se može zamisliti i u tom smislu žrtva tog zločina nije samo premijer Srbije, već država i njezini stanovnici", poručuje srbijanski prestolonasljednik.

Otpor: "Atentat je dokaz da je Srbija zemlja u kojoj vladaju kriminal i nekontrolirane bande koje su ostatak prethodnog režima."

Predstavnici Srba sa Kosova ocijenili su da je Đinđićeva smrt "nenadoknadiv gubitak za Srbe u pokrajini koji su se uzdali u Đinđićevu srategiju za zaštitu srpskih interesa na Kosovu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara