AT&T kupuje američki T-Mobile za 39 milijardi dolara

Foto: Arhiva

AMERIČKI telekomunikacijski gigant AT&T kupuje T-Mobile USA za 39 milijardi dolara od Deutsche Telekoma! U zajedničkoj izjavi američka i njemačka telekomunikacijska kompanija najavile su da je dogovor postignut i transakcija će uskoro biti realizirana.

AT&T će Deutsche Telekomu platiti 25 milijardi dolara u gotovini, dok će im ostatak biti kompenziran u dionicama. Deutsche Telekom tako će postati vlasnik osam posto AT&T-jevih dionica. Najveća američka telekomunikacijska firma, koja nakon ove transakcije praktički balansira na rubu monopola, poručila je da će sporazum doprinijeti poboljšanju mobilne infrastrukture u SAD-u i poboljšati kvalitetu mreže.

Dvije kompanije kontroliraju 75 posto tržišta

Boston Globe piše da će kupovina T-Mobilea USA sigurno izazvati velike kontroverze, te da bi korisnici na kraju mogli završiti s većim računima za mobilne usluge, s obzirom na smanjenje konkurentnosti na tržištu. Nakon što se transakcija kompletira (a predviđa se da će to biti učinjeno u narednih godinu dana), dva najveća američka operatera, AT&T i Verizon, kontrolirat će čak 75 posto tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se povlači pitanje što će se dogoditi sa Sprint Nextelom, američkom telekomunikacijskom kompanijom koja se nalazi u financijskim problemima i kojeg je navodno trebao kupiti američki T-Mobile. U studenom prošle godine Sprint je bio četvrti najpopularniji američki operater, iza Verizona, AT&T-a i T-Mobilea.

Ludnica na burzama

"Korisnici mobilnih usluga stavljeni su u nepovoljan položaj jer će imati manje alternativa", kaže Noah Elkin, analitičar za eMarketer Inc iz New Yorka koji ističe da je T-Mobile zapravo bio jedina realna (i jeftinija) konkurencija Verizonu i AT&T-u. "Ljudi su uvijek mogli izabrati jeftiniju ponudu T-Mobilea. Kad se ta firma ukloni iz jednadžbe, ostaje im samo Sprint", kaže Elkin.

Objava o transakciji već se osjetila i na svjetskim burzama. Dionice Deutsche Telekoma u Frankfurtu jutros su skočile za čak 13 posto, dok su na londonskoj burzi za 4,3 posto skočile dionice Vodafonea, koji posjeduje 45 posto Verizona. Burzovni analitičari Forbesa ističu kako ove brojke pokazuju da investitori vide prodaju T-Mobilea USA AT&T-u kao pozitivan pomak za industriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara