Australija: Nije pronađen dokaz sindroma Zaljevskog rata

STUDIJA o zdravstvenim poteškoćama australskih veterana koji su sudjelovali u Zaljevskom ratu 1991. podržala je američko i britansko istraživanje ne našavši dokaz takozvanog "sindroma Zaljevskog rata", priopćila je u utorak australska vlada.

Sindrom Zaljevskog rata je termin koji se koristi za slabo definiranu skupinu bolesti koje su pogodile tisuće veterana Zaljevskog rata, od iscrpljenosti do paralize, a medicinski stručnjaci ga ne mogu objasniti.

Pretpostavljalo se da su uzrok tome cjepiva protiv bioloških agensa, zatim osiromašeni uran i izloženost kemikalijama, moguće od zapaljenih naftnih izvora. U vrijeme kada SAD ponovno vodi rat protiv Iraka o tom se sindromu ponovno raspravlja.

Međutim, australska studija provedena među 1.456 veterana pokazala je da je broj smrtnih slučajeva i obolijevanja od karcinoma među sudionicima Zaljevskog rata niži od očekivanog u odnosu na stanovništvo.

"Studija...nije pronašla dokaz jedinstvenog sindroma kod onih koji su sudjelovali u Zaljevskom ratu", izjavila je pomoćnica australskog ministra obrane Danna Vale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija, koju je provela skupina medicinskih sveučilišnih znanstvenika kao i onih iz privatnog sektora, pokrenuta je na traženje vlade nakon izvješća da se kod australskih veterana Zaljevskog rata pojavio niz medicinskih problema za koje nema jasnog objašnjenja.

Utvrđeno je da veterani Zaljevskog rata pate od psiholoških poremećaja više nego što je uobičajeno, te da je na prvom mjestu post-traumatski stres, zatim depresija, problemi s pićem i uživanje droga.

Neki veterani smatraju da su sindrom Zaljevskog rata izazvala kontroverzna cjepiva, ali je vlada istaknula da australski vojnici nisu primili cjepivo protiv antraksa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara