Australija: Otkriven slučaj "krtice" u obavještajnoj službi

JEDAN je djelatnik australske obavještajne službe 15 godina djelovao kao u korist bivšeg KGB-a i svoje je sovjetske poslodavce opskrbljivao podacima vezanim za protuobavještajne službe SAD-a i Velike Britanije , javila je u ponedjeljak australska televizija ABC.

"Krtica" unutar Australske tajne obavještajne organizacije (ASIO) otkrivala je obavještajne podatke Sovjetima od kraja 70-ih do početka 90-ih godina, navodi televizija.

Jednom kad smo se probili u ASIO mogli smo doći do podataka CIA-e, FBI-a i britanskog M15 i M16, rekao je bivši KGB-ovac Oleg Kalugin za ABC ne navodeći ime "dvostrukog špijuna".

Alan Rose, bivši tajnik u uredu australskog glavnog tužitelja, koji nadgleda ASIO, rekao je da je Washington odgovorio na curenje podataka ograničavanjem prenošenja obavještajnih podataka Australiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutarnja istraga u ASIO-u počela je 1992. s 40 osumnjičenih, ali je uskoro usmjerena protiv Georgea Sadila, ruskog prevoditelja u ASIO-u.

Sadil je optužen 1993. zbog posjedovanja tajnih dokumenata ali je taj slučaj propao. On je rekao da je uzeo dokumente kući kako bi utvrdio treba li ASIO ruske prevoditelje na kraju Hladnog rata.

Kasnija istraga došla je do još jednog osumnjičenog koji je imao veću ulogu u ASIO-u, međutim on je ranije otišao u mirovinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara