Australska oporba uvjerena kako njihovi novinari imaju više uspjeha u potrazi za Britt nego dubrovački policajci

Australska oporba uvjerena kako njihovi novinari imaju više uspjeha u potrazi za Britt nego dubrovački policajci

AUSTRALSKI mediji, koji s velikom pažnjom prate sve što se događa u Dubrovniku nakon što je nestala 21-godišnja Britt Lapthorne, iz Eden Parka u australskoj državi Victoriji, koja je posljednji puta viđena 18. rujna u noćnom klubu, danas su na naslovnicama donijeli priču o agoniji roditelja, koji će morati desetak dana čekati na DNA analizu, kako bi bili sigurni da nađeno tijelo u moru nije njihova kćer. 

Agonija majke

Naime, prije dva dana nađen je leš u dubrovačkom akvatoriju na predjelu između Danača i Boninova, a preliminarni rezultati obdukcije nad tijelom pokazali su kako najvjerojatnije nije riječ o nestaloj Britt. Policija je navela kako će to sa sigurnošću biti potvrđeno tek za 10 dana i to nakon što stignu rezultati DNA analize, koja će se provesti u Zagrebu.

Policija tvrdi kako je "skup raspadajućih dijelova tijela" u puno lošijem stanju nego što bi bio da se tijelo nalazilo u moru od 18. rujna kada je nestala australska državljanka, no do službene potvrde trebat će pričekati deset dana.
 
"Moj muž koji se nalazi u Dubrovniku nazvao me oko 11 sati navečer i rekao mi kako su našli tijelo moje Britt. Tek u dva sata ujutro moj sin Darren rekao mi je kako je vrlo moguće da to tijelo nije naša Britt", prepričala je događaje tog dana majka Elke Lapthorne dodajući kako su nažalost pripremljeni na najgore moguće vijesti o nestaloj Britt.

"O Bože, zašto Britt nije nađena do sada!"

No, taj dan telefonski razgovori s mužem i sinom o tijelu koje je nađeno u Dubrovniku duboko su je uznemirili da nije mogla zaspati neprestano čekajući nove vijesti. Na koncu, rečeno joj je kako je vrlo moguće da je tijelo u moru više od dva tjedna, no da bi bili sigurni trebat će čekati još deset dana. 

"Posljednjih 48 sati bilo je bizarno i zastrašujuće, a svakog dana sve je gore i gore i samo se pitam što ćemo čuti sljedeće. O Bože, zašto Britt nije nađena do sada!", kaže u suzama majka Elke.

Australci ne cijene hrvatsku policiju

Također u Australiji se danas može pročitati niz napisa o nesposobnosti hrvatske policije, a citira se Brittin otac Dale Lapthorne, koji je "bijesan kao ris" na hrvatsku policiju, jer mu nisu javili da su pronašli ljudski leš, za kojeg postoji mogućnost da pripada njegovoj kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je australska javnost zaista uvjerena u nesposobnost policije u Hrvatskoj svjedoči i činjenica kako je australska oporba u parlamentu odaslala danas i službeni zahtjev da se više australskih federalnih policajaca uključi u potragu za Britt Lapthorne, budući da su uvjereni da hrvatska policija ne radi dobro svoj posao.

Ministar bez odgovora na inicijativu

Ministar vanjskih poslova Stephen Smith za sada se nije službeno odredio prema inicijativi australske oporbe ali je u svom odgovoru istaknuo kako će danas komunikacija između australskih i hrvatskih vlasti biti puno češća kada je u pitanju nestanak Britt Lapthorne.  

Najdalje u osudi hrvatske policije otišla je oporbena zastupnica u australskom parlamentu Helen Coonan, koja je ministrica vanjskih poslova u sjeni, a izjavila je kako novinari obavljaju bolji posao nego policajci.

"Čini se kako australski novinari imaju više uspjeha nego policija u traženju osoba, ali i u dobivanju informacija od ljudi koji imaju bitne dokaze o nestanku Britt", kaže Coonan koja se zalaže da australska federalna policija ima više utjecaja na istragu oko nestanka australske državljanke.

Ministrica na proslavi NDH-a

Zanimljivo je kako je zastupnica Coonan koja je danas iz Australije odaslala snažnu pljusku hrvatskim policajcima, poznata po aferi iz prošle godine kada je bila ministrica komunikacija. Naime, ona se našla na proslavi 10. travnja u jednom hrvatskom klubu. Nakon što je u javnost izašlo kako se ministrica zabavljala na obljetnici rođenja fašističkog režima, Coonan je izjavila kako nije znala da je riječ o proslavi osnutka Nezavisne države Hrvatske.

I.Ć.
Foto: Index/Facebook

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara