Australski novinari mogli bi u zatvor zbog izvještavanja o kardinalu pedofilu

Australski novinari mogli bi u zatvor zbog izvještavanja o kardinalu pedofilu
Foto: EPA

DESECI australskih novinara mogli bi završiti u zatvoru ili biti kažnjeni zbog kršenja zabrane izvješćivanja o suđenju kardinalu Georgeu Pellu, koji je osuđen ovaj mjesec na šest godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja dvojice dječaka iz crkvenog zbora.

Izvješćivanje o detaljima s Pellova suđenja u bilo kojem obliku dostupnom u Australiji zabranjeno je prošle godine nalogom melburnškog suda o zabrani medijskog izvješćivanja. 

Zabranili izvještavanje zbog suđenja

Izvješćivanje je bilo zabranjeno kako na drugo suđenje - koje se kasnije nije vodilo - ne bi utjecala presuda prvog suđenja.

Javni tužitelj države Victorije imenovao je 23 novinara i 13 organizacija u procesu pred Vrhovnim sudom pozvavši da se utvrdi njihova krivnja zbog kršenja sudskog naloga o zabrani medijskog izvješćivanja, nepoštivanja suda, pomaganja i poticanja stranih medija i objavljivanja materijala za koje sud procijeni da "imaju učinak skandaliziranja".

Prema sudskom spisu objavljenome u utorak za novinare se traži zatvor i/ ili kazna.

Pell proglašen krivim za silovanje dječaka

Pell, 77, proglašen je krivim jer je u prosincu silovao dječaka iz crkvenog zbora i napastovao drugoga sredinom 1990-ih u katedrali sv. Patrika za vrijeme dok je bio nadbiskup u Melbourneu.

Bivši vatikanski rizničar i bliski savjetnik pape Franje najviše je pozicionirani dužnosnik Vatikana optužen i osuđen za spolno zlostavljanje djece.

U sudskom procesu, koji će početi 15. travnja,  imenovani su samo australski mediji, ni jedan inozemni. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara