Australski premijer želi zabraniti ulazak zaraženima HIV-om

AUSTRALSKI premijer John Howard rekao je da bi Australija trebala zabraniti imigrantima ili izbjeglicama s HIV-om da uđu u državu.

Mogle bi postojati neke iznimke, ali u pravilu bi ljudima s HIV-om trebao bit zabranjen ulazak, izjavio je Howard na lokalnom radiju u Melbourneu pri posjetu saveznoj državi Victoria.

"Moja prva reakcija je ne", rekao je Howard, naglasivši kako namjerava oko pitanja potražiti još savjeta, ali da je prilično siguran oko pitanja. "Mogu se potegnuti neka humanitarna razmatranja koja bi u određenim slučajevima mogla ublažiti stvar, ali na prvi pogled – ne".

Savezna država Victoria u zadnje je vrijeme doživjela jak porast slučajeva HIV-a, a zdravstveni službenici pripisali su ga imigrantima iz drugih zemalja i Australcima koji u Victoriu dolaze iz drugih krajeva Australije.

Howard, koji je poznat po žestokom stavu o imigraciji, usporedio je novi prijedlog s već postojećom zabranom ulaska u zemlju ljudima s tuberkulozom.

"Smatram da bismo diljem zemlje trebali uvesti najstrože mjere po ovom pitanju, a znam i da je ministar zdravstva zabrinut zbog porasta slučajeva HIV-a i da razmatra strože mjere", rekao je.

Australija je između 2000. i 2005. zabilježila porast od 41% zaraženih HIV-om.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara