Austrija izručila Rusiji vođu bande optuženog za 60 ubojstava

Austrija izručila Rusiji vođu bande optuženog za 60 ubojstava
Screenshot YouTube/Russia 24

AUSTRIJA je izručila Rusiji vođu kriminalne skupine osumnjičenog za više od 60 ubojstava i tako privela kraju trogodišnju pravnu bitku, priopćile su austrijske i ruske vlasti.

Aslan Gagijev (47) poznat pod nadimkom Đako, stigao je u Rusiju uz policijsku pratnju, rekla je u priopćenju glasnogovornica ruskog ministarstva unutarnjih poslova Irina Volk.

Aslan Gagijev je "optužen za umiješanost u desetke naručenih ubojstava, pa tako i za ubojstva policijskih načelnika, visokih političkih dužnosnika i poznatih poslovnih ljudi", istaknula je.

Vođa bande

Bečki sud je potvrdio njegovo izručenje.

Rusko pravosuđe ga optužuje da je od 2008. u Sjevernoj Osetiji vodio kriminalnu organizaciju odgovornu za ubojstva 60 ljudi, među kojima gradonačelnika Vladikavkaza, prijestolnice te pokrajine na sjevernom Kavkazu na granici s Čečenijom i zamjenika premijera te pokrajine koji su 2008. ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Među njegovim žrtvama su i dva čelnika ruskih banaka, piše ruski dnevni list Kommersant.

Gagijev, za kojim je Interpol izdao tjeralicu, poriče bilo kakvu umiješanost u djela koja mu se stavljaju na teret. Uhićen je u siječnju 2015. u Beču dok je putovao s lažnom bugarskom putovnicom.

U rujnu 2017. je odlučeno da će ga se izručiti Rusiji. Tada je rekao da se boji aviona i da je njegovo izručenje politički motivirano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara