AUSTRIJA PODUPIRE ULAZAK HRVATSKE U EU

Austrija u potpunosti podržava sva nastojanja Hrvatske na njezinu putu u Europsku uniju, u čemu joj je spremna pružiti svaku pomoć, i nada se da će pregovori o punopravnom članstvu početi što prije, rekli su u petak u Beču domaćini premijera Ivice Račana.Hrvatski premijer, koji je u petak doputovao u jednodnevni radni posjet Austriji, razgovarao je s austrijskim predsjednikom Thomasom Klestilom i austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

´Imao sam prigodu još jednom potvrditi da će Austrija poduprijeti sva hrvatska nastojanja na njezinu putu prema Europskoj uniji´, rekao je predsjednik Klestil, dodajući da je premijeru Račanu izrazio želju da što prije dođe do otvaranja pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.

Predsjednik Klestil izrazio je i zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Austrije, istaknuvši da je njegova zemlja najveći investitor u Hrvatskoj ispred SAD-a i Njemačke.

Podršku Austrije želji Hrvatske da uđe u EU izrazio je i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, naglasivši spremnost Beča da Zagrebu pruži ´svaku moguću pomoć na tom putu´.

Na pitanje može li podjela unutar EU-a oko iračke krize utjecati na njezino proširenje i samim tim otežati put Hrvatske, Schuesselov je odgovor bio nedvosmisleno negativan.

´U EU postoji utvrđen dnevni red i politički ciljevi, na čiju provedbu ne može utjecati iračka kriza. Bilo bi vrlo čudno kada bi Sadam Husein mogao utjecati na EU i njezine ciljeve´, rekao je Schuessel.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski je premijer izrazio zadovoljstvo podrškom dobivenom u Beču.

´Hrvatska visoko cijeni podršku za ulazak u EU koju ima od Republike Austrije´, rekao je premijer Račan.

´Hrvatski narod pamti podršku koju je dobivao kada mu je bilo najteže u borbi za neovisnost i stoga ne držimo slučajnim da je upravo austrijski parlament prvi ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EU´, rekao je.

´Upravo zbog prijateljskih odnosa i visokog razumijevanja između dviju zemalja, važna nam je podrška Austrije u našoj ambiciji da uđemo u EU´, dodao je hrvatski premijer.

Prije odlaska iz Beča, premijer Račan sa stranačkim kolegama sastao se na ručku s predstavnicima austrijske Socijaldemokratske stranke.

Beč je posljednja etapa europske turneje premijera Račana, predsjednika Stipe Mesića, ministra vanjskih poslova Tonina Picule i ministra za europske integracije Nevena Mimice uoči podnošenja službenog zahtjeva za članstvo u EU.

Hrvatska Vlada u četvrtak je i formalno donijela odluku o predaji zahtjeva 21. veljače u Ateni. Premijer Račan predat će zahtjev grčkom kolegi Costasu Simitisu, predsjedatelju Europskog vijeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara