Austrija popušta mjere za sedam država, ali ne i za Hrvatsku

Austrija popušta mjere za sedam država, ali ne i za Hrvatsku
Foto: EPA

AUSTRIJA ukida sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama osim s Italijom i ta će mjera biti na snazi od četvrtka, no putovanja u Hrvatsku za sada ne potiču, izjavio je u srijedu austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa odnosi se i na ukidanje dosadašnje obvezne karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva te na provjere zdravstvenog stanja ljudi koji dolaze iz sedam država - Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

"Ukidamo sve provjere vezane za koronavirus i provjere zdravstvenog stanja za ovih sedam država", kazao je Schallenberg na konferenciji za medije.

Mjera karantene i obveza posjedovanja negativnog testa na koronavirus ukinuta je i za sve putnike koji se vraćaju u Austriju iz inozemstva.

Kada će popustiti mjere za Hrvatsku?

Ministar zdravstva Rudolf Anschober kazao je novinarima da ne odbacuje mogućnost otvaranja granica i s Italijom sredinom lipnja, s obzirom na to da je stanje s koronavirusom u brojnim talijanskim regijama već sada slično onome u državama koje graniče s Austrijom.

Kako je pojasnio ministar Schallenberg, Austrija je odlučila popustiti mjere ograničenja ranije nego što je prvotno planirala, sredinom lipnja, jer je željela to učiniti kada i Njemačka, koja je pak od srijede odobrila ulazak za državljane 29 europskih zemalja.

Na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, popularna odredišta Austrijanaca za odmor, šef austrijske diplomacije najavio je da će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna. 

Za sada su u tijeku pregovori s vladom u Rimu kako bi se eventualno dopustila putovanja u one talijanske regije koje se smatraju sigurnima.

"Morate biti strpljivi"

"Normalni odmor u Italiji ili Hrvatskoj zasad nije na vidiku. Morate biti strpljivi", kazao je Schallenberg. 

"Pod velikim upitnikom su i putovanja u Švedsku, Veliku Britaniju i Španjolsku - to su vrlo teški slučajevi. Također, bit će vrlo teško dopustiti putovanja u Južnu Ameriku ili Rusiju", dodao je te zaključio:

"Globalno gledajući mi smo i dalje usred pandemije. Cilj je ponovno obnoviti slobodu putovanja, ali za to će nam trebati mjeseci".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara