Austrija zabrinuta zbog moguće gradnje drugog bloka elektrane Krško

Austrija zabrinuta zbog moguće gradnje drugog bloka elektrane Krško
Foto: Epa

IZJAVA slovenskog premijera Marjana Šarca da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom izazvala je negativne reakcije u Austriji, koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog stoljeća zahtijevali zatvaranje te nuklearke, prenose danas slovenski mediji.

Reakcije su posebno oštre u južnim dijelovima Austrije, u pokrajinama Koruškoj i Štajerskoj.

Zamjenik štajerskog zemaljskog poglavara Michael Schickhofer, član socijalističke stranke SPOe, kazao je da je gradnja drugog bloka u Krškom, nakon što sadašnji reaktor 2043. po sadašnjim planovima bude ugašen - neprihvatljiva.

Prijete masovnim prosvjedima

Čelnik koruške Slobodarske stranke Gernot Darmann, u pokrajini gdje su na vlasti konzervativci, također je najavio da će organizirati masovni prosvjed protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u susjednoj državi.

Schickhofer je austrijsku saveznu vladu pozvao i da odmah reagira na Šarcove izjave i u vezi s tim uspostavi kontakt s Ljubljanom, javila je austrijska agencija APA.

"Nuklearku u Krškom trebalo bi zatvoriti još danas”

"Nuklearku u Krškom trebalo bi zatvoriti još danas, a ne sutra, nikako ne smije doći do gradnje drugoga bloka", kazao je podsjećajući na neke podatke koji su se i proteklih godina iznosili u Austriji, o tome da se Krško nalazi na tektonskoj prijelomnici te da zato nije sigurno od potresa.

"Treba nam nacionalno i europsko savezništvo protiv nuklearki. Moramo ujediniti sve snage da spriječimo širenje nuklearnih elektrana", kazao je Schickhofer.

Šarec je u četvrtak u razgovoru s vodstvom krške nuklearke izrazio potporu mišljenjima da bi Slovenija u svoje srednjoročne strateške dokumente morala ugraditi gradnju drugog nuklearnog bloka jer o nuklearnoj energiji ovisi velik dio energetske bilance te da mora biti sigurna da će i u budućnosti imati dovoljno električne struje ako želi gospodarski razvoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara