Austrija želi vraćati migrante u Mađarsku

Austrija želi vraćati migrante u Mađarsku

Foto: Hina

BEČ I BUDIMPEŠTA su počeli teške pregovore o sudbini tisuća migranata koje Austrija želi vraćati u Mađarsku koja to odbija.

"Jasno je da Mađarska ne mora primati te migrante", rekao je u četvrtak mađarski ministar obrane Istvan Simicsko na tiskovnoj konferenciji u Budimpešti, u društvu s austrijskim kolegom Hansom Peterom Doskozilom.

"Da bismo ih primili, oni ovdje moraju početi svoje putovanje. No (...) oni su prošli kroz više zemalja prije nego su stigli u Mađarsku", pa tako kroz Grčku i druge zemlje EU-a, dodao je Simicsko.

Kako navodi Beč, trenutačno u Austriju preko Mađarske stiže u prosjeku 150 ljudi na dan.

Priljev migranata u 2015. je ugrozio europski sustav traženja azila poznat kao Dublinski propisi po kojima zahtjev za azil obrađuje zemlja ulaska migranata u EU, a to su uglavnom Grčka i Italijia.

Mnoge zemlje, pa tako i Austrija, više ne vraćaju migrante u Grčku koja odavno upozorava da je sustav nepravedan.

"Naša očekivanja prema Mađarskoj su jasna. Ona je članica EU-a, Schengena i potpisnica Dublinskog sustava. S obzirom na taj zakonski okvir, mislimo da možemo vraćati migrante u Mađarsku", rekao je za AFP Karl-Heinz Grundboeck, glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara