Austrijska komisija utvrdila više od 800 slučajeva svećeničkih seksualnih zlostavljanja

Austrijska komisija utvrdila više od 800 slučajeva svećeničkih seksualnih zlostavljanja

Ilustracija: AFP

AUSTRIJSKA komisija koja istražuje slučajeve zlostavljanja danas je izvijestila su ustanovili više od 800 slučajeva seksualnog zlostavljanja u austrijskim katoličkim institucijama.

Komisiju je napravila Katolička crkva u Austriji prošle godine nakon što je pogođena valom optužbi za zlostavljanje, a do sada im se javilo 837 žrtava zlostavljanja. Tri četvrtine žrtava su muškarci, a većina slučajeva je prijavljena u Gornjoj Austriji, regiji oko Beča i Tirola. 192 žrtve zlostavljanja su do sada dobile odštetu.

Još par godina za rješavanje svih slučajeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica komisije, bivša konzervativna guvernerka, Waltraud Klasnic je rekla da je riješeno 200 slučajeva. "Riješeni su u smislu da znamo što žrtve žele, je li ispriku, terapiju ili financijsku pomoć", kazala je Klasnic televiziji ORF 2. Rekla je kako će trebati još par godina kako bi se riješili svi slučajevi.

Komisija je dokumente o zlostavljanjima u pet katoličkih institucija predala i tužiteljima. Tu komisiju je u ožujku prošle godine organizirao bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn, nakon lavine optužbi za seksualno zlostavljanje od strane svećenstva. Katolička crkva u Austriji je prošlog lipnja obećala i da će napraviti kompenzacijski fond za žrtve zlostavljanja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara