Austrijska ministrica pravosuđa: Istraga nije ugrožena zbog Sanaderova odnosa s austrijskim političarima

Foto: Vlada.hr

AUSTRIJSKA ministrica pravosuđa Claudia Bandion-Ortner očitovala se na upit zastupnika Saveza za budućnost Austrije Gerharda Hubera o pristranosti austrijskog suda prema Ivi Sanaderu. Huber je doveo u vezu odlične odnose bivšeg šefa HDZ-a prema vodećim austrijskim političarima kao i prema članovima austrijske Narodne stranke.

Sanaderovi financirali rad Narodne stranke u Austriji?

Huber je tako tražio očitovanje o vezama Sanadera s bankarskim koncernom Raiffeisen kao i Hypo bankom u Tirolu. Spominje se i činjenica da je Sanader unajmio upravo bivšu Schüsselovu glasnogovornicu Heidi Glück za svoju PR-agenticu u Austriji, kao i da se njegov brat Miroslav našao na stranačkoj listi za pokrajinske izbore u Tirolu 2008. godine.

Isto tako, Huber naglašava kako je Wolfgang Kroemer Sanaderov poslovni partner u Austriji u tvrtki Prima Consulting GmbH također član Narodne stranke. Riječ je i o nizu prijateljskih odnosa Sanadera s političarima visokog ranga u Austriji koji su mu naposljetku dodijelili visoko priznanje Tirolskog orla. Huber se pita istražuje li se financiranje Narodne stranke Austrije preko Sanadera i njegova brata Miroslava preko tajnih hrvatskih računa.

Sanader nije slučajno u Salzburgu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Huber je na koncu uvjeren kako Sanader nije slučajno uhićen u Salzburgu, a začuđuje ga činjenica zašto nije proveden postupak protiv njegova Sanaderova brata Miroslava.

Ministrica pravosuđa u svom je odgovoru odbila sve navode, naglašavajući kako ne postoji pogodovanje Sanaderu kao i da postoji puna suradnja s hrvatskim vlastima. Dio Huberovih optužbi nije komentirala pravdajući se kako je postupak u tijeku.

Hrvatska samo s učinkovitim pravosuđem može u EU

Austrijska ministrica pravosuđa potvrdila je kako se vodi postupak samo protiv Ive Sanadera, no da ni hrvatska strana, ali ni austrijska strana za sada nije zatražila da se provede postupak protiv nekog od Sanaderovih poslovnih partnera u Austriji. Također kaže i kako se protiv Sanaderova brata Miroslava ne vodi nikakav postupak niti se istražuju njegovi poslovi.

Ministrica pravosuđa tvrdi kako nema nikakvih dokaza da je Sanader financirao kampanju Narodne stranke niti jedna od njegovih tvrtki, odnosno da za sada nema govora o prikrivenom financiranju stranke.

Na Huberovu tvrdnju da bi se optužbe za korupciju protiv Ive Sanadera trebale istražiti kako bi se mogao opravdati ulazak Hrvatske u Europsku unije, ministarstvo je odgovorilo.

"Učinkovit pravosudni sustav je preduvjet za pristupanje Europskoj uniji", zaključuje ministrica Bandion-Ortner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara