Austrijski mediji: Vučić dolijeva ulje na vatru u odnosima Zagreba i Beograda

Austrijski mediji: Vučić dolijeva ulje na vatru u odnosima Zagreba i Beograda
Screenshot/FAH

AUSTRIJSKI mediji pisali su  o pogoršanju odnosa Hrvatske i Srbije nakon skandaloznog govora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, u kojemu je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, te konstatiraju da Vučić dolijeva ulje na vatru.

Der Standard i Die Presse prenijeli su analizu agencije APA u kojoj se odmah na početku ističe da su Vučićeve izjave “otežale ionako napete odnose između Zagreba i Beograda”, te da zbog toga predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otkazuje svoj uzvratni posjet Vučiću. Dodaje kako Vučić ne razmišlja o isprici zbog svojih izjava te da je njegov ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nakon toga dao još problematičnije izjave.

Vučić poentirao na Thompsonovom koncertu u Glini

Napominje se da je na Vučićeve izjave oštro reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, podsjećajući da je režim Slobodana Miloševića inicirao etničko čišćenje u Hrvatskoj i BiH, te da mu je cilj bilo stvaranje Velike Srbije. U tekstu se ističe i da je reagirao hrvatski premijer Andrej Plenković, rekavši da je Vučić pretjerao u svojim kvalifikacijama, koje je izrekao na obilježavanju egzodusa Srba u povodu vojne operacije Oluja, kojom je oslobođen hrvatski teritorij 1995.

Dačić je pak Oluju opisao kao “najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata” i optužio Hrvatsku da je “jedina članica Europske unije koja slavi etničko čišćenje”. Vučić je dodatno na konferenciji za medije istaknuo da je on bio pristojan i da nije u svojem govoru koristio fašističke pozdrave, aludirajući na Thompsonov koncert u Glini u povodu godišnjice Oluje, na kojemu se izvikivao ustaški pozdrav Za dom spremni.

Podsjeća se da je Vučić nakon svojeg posjeta Zagrebu naredio svojim ministrima, prvenstveno Aleksandru Vulinu i Dačiću, da ne daju uvredljive izjave na račun Hrvatske u roku od sto dana. “No sada je i sam odlučio doliti ulje na vatru”, zaključuje se u članku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara