Austrijski ministar se srami zbog ponavljanja izbora: "Taj nemar i izvrtanje zakona su me duboko potresli"

Austrijski ministar se srami zbog ponavljanja izbora: "Taj nemar i izvrtanje zakona su me duboko potresli"

Foto: FAH

AUSTRIJSKI ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka izjavio je u subotu da se srami nakon što je austrijski Ustavni sud presudio je u petak da se drugi krug predsjedničkih izbora mora održati ponovno zbog utvrđenih nepravilnosti, uključivo onih vezanih uz prebrojavanje glasova koji su stigli poštom.

"Razočaran sam, sramim se. Taj nemar i to izvrtanje zakona su me duboko potresli", izjavio je ministar Sobotka za državni radio i dodao da je zbunjen. Ni krađa glasova ni manipulacije na izborima 22. svibanja nisu utvrđeni, već niz nemara u zbrajanju glasova, što je dovelo u pitanje valjanost izbora.

Odluka o poništenju izbora od 22. svibnja predstavlja novu šansu Norbertu Hoferu, čelniku FPOe, da postane prvi predsjednik krajnje desnice u jednoj zemlji Europske unije.

Hofer, kandidat austrijske krajnje desnice koji je dobio novu priliku za pobjedu na predsjedničkim izborima, izjavio je u subotu da bi "u određenim okolnostima" njegova zemlja mogla održati referendum o izlasku iz Europske unije.

Ustavni sud je donio odluku o ponavljanju svibanjskih predsjedničkih izbora na kojima je Hofer tijesno izgubio od Alexandera Van der Bellena, suparnika iz stranke Zelenih.

Odluka suda pokazuje da je Austrija republika banana, vjerojatno jedina osim Afrike i Kazahstana koja ne može zbrojiti glasove, oštro je u subotu ocijenio tabloid Oesterreich.

Dnevni list Kurier je izvijestio da Sobotka želi da promatrači iz Organizacije za sigurnost i suradnju u Europu ( OESS) budu nazočni na sljedećim izborima koji će se odvijati u jesen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara