Azijske burze u plusu, pomogao im je uzlet na Wall Streetu

Azijske burze u plusu, pomogao im je uzlet na Wall Streetu
Foto: EPA

NA AZIJSKIM burzama najvažniji indeksi su ojačali, potpomognuti skokom američkog S&P-ja na rekordnu razinu i činjenicom da je Wall Street na pragu najduljeg razdoblja uzleta u svojoj povijesti, no kineske burze su nakon dva dana plusa ponovno zaronile u crveno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u plusu oko 6.30 sati 0,3 posto.

Istodobno, japanski Nikkei ojačao je 0,7 posto, južnokorejski Kospi 0,4 posto, a indeks tajvanske burze 0,2 posto.

Većina burzi u Aziji također ostvaruje dobitke i zahvaljujući nadi investitora da će predstojeći trgovinski pregovori Kine i SAD-a, koji se očekuju ovoga tjedna, smanjiti napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva.

Pregovori o trgovinskim problemima

Pregovori američke i kineske delegacije o trgovinskim problemima trebali bi započeti danas u Washingtonu. No analitičari upozoravaju na prenapuhana očekivanja na tržištima kapitala oko rezultata tog sastanka.

"Tržišna očekivanja vjerojatno su puno veća od vjerojatnog ishoda trgovinskih razgovora, osobito na dioničkim tržištima, koja su ostvarila znatne dobitke. Pregovori bi mogli završiti uz sporadične fanfare jer i nisu na visokoj razini”, kaže Junichi Ishikawa, strateg pri IG Securitiesu u Tokiju.

Kinesku delegaciju predvodit će zamjenik ministra trgovine Wang Shouwen, a američku pomoćnik ministra financija zadužen za međunarodne poslove David Malpass.

No kineski investitori odlučili su se u utorak na prodaju dionica, zbog zabrinutosti oko izgleda gospodarskog rasta nakon što je središnja kineska banka priopćila da se neće okrenuti snažnim monetarnim poticajima da bi poduprla rast. Središnja banka obećala je tek da će održavati razumno bogatu likvidnost te pomagati onim kompanijama koje imaju problema u pristupu financijskim sredstvima.

Indeks šangajske burze u minusu je 0,6 posto, a hongkonške za 0,5 posto.

Indeks šangajske burze tako je na putu mjesečnog gubitka od gotovo pet posto, dok je u odnosu na početak godine zaronio više od 17 posto, uglavnom pod pritiskom usporavanja aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara